Regler om smitteforebyggende foranstaltninger, for eksempel krav om skiltning, indretning af lokaler, tilgængelighed af håndsprit, ophæves også fra i dag. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

”Punktum for tvangslukninger – men ikke for krisen”

I dag afskaffes nærmest de sidste coronarestriktioner. Det glæder HORESTA, men der er et stort arbejde med at få erhvervet tilbage på sporet, lyder det fra brancheorganisationen.

Hele turisme- og oplevelseserhvervet har været stærkt påvirket af restriktioner de seneste 18 måneder, men ingen kan måle sig med nattelivsvirksomhederne, der blev tvangslukkede 18. marts sidste år. Nu er dagen så endelig kommet for diskotekernes genåbning, HORESTA kalder det en festdag.

I en pressemeddelelse siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA:

”Vi håber, at dette er et endeligt punktum for tvangslukninger og politiske restriktioner, der med den ene hånd fratager erhvervslivet deres forretningsgrundlag og med den anden hånd overrækker en gevaldig regning, fordi man kun har kompenseret delvist. Denne krise vil sætte dybe spor i virksomhedernes handlemuligheder langt ud i fremtiden.

Kirsten Munch mener dog ikke, at alle erhvervets hovedpiner er forsvundet med det sidste trin i genåbningsplanen.

Messer, kongresser og konferencer tager lang tid at stable på benene
”Vi nærmer os normale tilstande, men der udestår mange spørgsmål. Vi skal have sikret branchen den nødvendige arbejdskraft, en mere rimelig plan for afdrag på moms- og a-skattelån til det offentlige samt forlængelse af kompensation til dem, der fortsat har brug for det. Og så skal der ske en genstart af erhvervet, nu hvor restriktionerne næsten er udfaset,” siger Kirsten Munch.

HORESTA’s politiske direktør påpeger, at coronakrisen ramte virksomhederne forskelligt. Nogle vil hurtigt finde tilbage på sporet, andre vil være år om at komme tilbage. Det skyldes blandt andet, at messer, kongresser og store konferencer tager lang tid at stable på benene, og disse virksomheder skal vi holde hånden under, så de ikke ender med at måtte lukke, siger Kirsten Munch.

Disse restriktioner forsvinder fra i dag, 1. september
I en pressemeddelelse skriver Erhvervsministeriet blandt andet:

Fra 1. september ophører de sidste restriktioner for dansk erhvervsliv, og diskoteker, natklubber og lignende kan igen slå dørene op – i første omgang med krav om coronapas, dog kun til den 10. september, hvor covid-19 ikke længere betragtes som en samfundskritisk sygdom.

Følgende restriktioner er ophævet fra i dag, 1. september, oplyser Erhvervsministeriet:

Krav om coronapas ophæves for indendørs serveringssteder, liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt samt lege- og badeland.

Restriktioner for åbningstider og adgangen til udskænkning og salg af alkohol ophæves.

Regler om smitteforebyggende foranstaltninger, for eksempel krav om skiltning, indretning af lokaler, tilgængelighed af håndsprit mv., ophæves.

Opfordring til test på arbejdspladser, herunder i dagtilbud, ophæves, idet der dog fortsat i relevant omfang vil gælde opfordring til test for personer, der ikke er vaccineret eller har symptomer på covid-19.

Ordninger for større arrangementer på Erhvervsministeriets område (messer, dyrskuer, markeder, konferencer og møder) i henhold til plan for afholdelse af større arrangementer ophæves.

Fortsat muligheder for kompensation
Selvom alle restriktioner nu er ophævet, og hjælpepakkerne udfases, er der dog fortsat muligheder for kompensation, hedder det fra Erhvervsministeriet.

Særligt udsatte virksomheder og selvstændige kan søge de tilpassede kompensationsordninger fra den 1. juli 2021 og frem til den 30. september 2021, såfremt de oplever en omsætningsnedgang på minimum 45 procent, og opfylder ordningernes øvrige krav, skriver ministeriet.

Relaterede artikler:

HORESTA kritiserer banker og minister

”Mange opsagte vil gerne tilbage til rejsebranchen”

Færre restriktioner giver boom i bookinger