Rejsebranchen frygter ikke Trump

Donald Trump.

Donald Trump.

TURISME: Kontroversielle Donald Trump bliver USAs næste præsident – men eksperter i den danske rejsebranche tror ikke han vil skræmme rejsende fra USA, det største oversøiske rejsemål for danskerne.

Donald Trump bliver 20. januar næste år USAs 45. præsident. Han fornærmede i valgkampen næsten alt og alle, mennesker, lande, religioner, racer, nyhedsmedier osv. – men fik alligevel en klar sejr over tidligere udenrigsminister, tidligere senator fra New York og USAs tidligere førstedame, Hillary Clinton.

Men kan USAs kommende præsident, der aldrig før har haft et politisk embede, skræmme f.eks. danske rejsende væk fra USA?
Det spurgte standby.dk i går tre eksperter fra den danske rejsebranche om.

Adm. direktør Annelise Dam Larsen fra rejsebureauet Risskov Travel Partner, der er stor på USA, sagde: ”Jeg tror ikke Donald Trump får betydning. Mange tror, det får en negativ betydning og siger, at med Trump som præsident, vil jeg ikke til USA. Men det er reaktionen på den korte- ikke den lange bane. USA vil jo stadig være et fantastisk rejseland, uanset hvem der er præsident.”

Sidste år havde USA over 330.000 danske ankomster – ny rekord.

Kunne Canada blive nyt alternativ til USA, for rejsende, der ikke synes om Trump?

Annelise Dam Larsen: ”Canada har en kort sæson og behøver ikke mere medvind, Canada boomer allerede.”

DRF tror ikke på Trump

Adm. direktør for Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, siger til standby.dk: ”På kort sigt har valget af Trump ingen effekt, med mindre han laver noget åndssvagt. Men det kan få konsekvenser for rejsebureauer, der på verdensplan betaler i dollars, hvis USA-dollaren går markant ned, eller hvis Trump holder fast i, at han vil gøre det sværere at få visum til USA, f.eks. fra muslimske lande. Vi kan kun håbe, at han bliver klogere.”

Lars Thykier påpeger også, at der er problemer med Donald Trumps plan om Muren til Mexico.

”Bliver Muren en realitet, vil nogen rejsende fravælge USA, da de ikke vil støtte et land, hvor de ikke bryder sig om præsidenten,” siger Lars Thykier.

Direktøren for DRF medgiver, at præsident Trump kan styrke rejser til Caribien, hvis f.eks. turister vil sende et ”politisk budskab.”

Og direktør for den danske Discover America-komite, Karin Gert Nielsen: ”Hvis man bare vidste, hvilken effekt Trump får som præsident…  Mit firma, Atlantic Link, er bl.a. nordisk agent for Californien, USAs folkerigeste stat, der stemte meget stort for Clinton. Vi har netop under denne uges årlige fagmesse World Travel Market i London haft samlet Californiens europæiske kontorer. Her var enighed om, at der ikke bliver nogen umiddelbar effekt af valget af Trump. Vi håber det bliver business as usual. Men det kan gå ud over USA-staterne i Midtvesten. De er ikke så kendte, og kan forblive ukendte pga. Trump.”

Videre siger Karin Gert Nielsen: ”Vi kan håbe, at nogen kan styre Donald Trump. Vi må stole på USAs demokrati – men lad os se, hvad hans mærkesager bliver.”

Det største danske rejsebureau med rejser til USA, er FDM travel, men det var i går ikke muligt, at få en kommentar til valget af Donald Trump.

Hillary Clinton fik flest stemmer

Endnu i aftes var de sidste stemmer fra præsidentvalget ikke talt op. Men det stod, ifølge New York Times, klart, at Hillary Clinton på landsplan havde fået ca. 100.000 flere stemmer end Trump.

Men Trump vandt, fordi han fik flere valgmænd end Clinton i de enkelte delstater pga. USAs valgsystem. Her går stemmer på andre kandidater ikke videre på nationalt plan – vinderen tager primært alle valgmænd i de 50 delstater plus Washington D.C. I alt har USA 538 valgmænd, der kræves 270 for at vinde præsidentvalget.