Vi ser formentlig ingen større nedgang i rejseaktiviteten på den korte bane… Dog må vi forvente, at turismebranchen på den længere bane kommer til at mærke inflationen,” siger cheføkonom. Arkivfoto.

”Rejsebranchen kan rammes af den perfekte storm”

”Danskerne har stor rejselyst,” siger stort rejsebureau. Men cheføkonom i Spar Nord-banken advarer: ”Danskerne rammes lige nu af noget nær en perfekt storm. Et nyt lavtryk nærmer sig.”

Trods stigende energipriser og dyrere leveomkostninger, oplever Spies fortsat stor efterspørgsel på charterrejser til vinter. Men cheføkonom i Spar Nord-banken vurderer, at den stigende inflation med tiden vil påvirke både turismebranchen og oplevelsesindustrien, hedder det i en pressemeddelelse fra banken.

Selvom danskernes økonomiske situation har ændret sig, har de ifølge produktchef i Spies, Carlos Cebrian, stadig prioriteret vinterrejsen. Rejsebureauet har ikke oplevet nedgang i efterspørgslen på charterrejser til vinter, oplyses det.

Carlos Cebrian siger i pressemeddelelsen fra Spar Nor: ”Selvom vi lever i en tid med usikkerhed, inflation og stigende priser, så er det fortsat ikke til at mærke på rejseaktiviteten. Vores salg af vinterrejser i år ligger på niveau som før coronapandemien, og faktisk forventer vi, at salget denne vinter kommer til at overgå niveauet i 2019, året før corona brød ud.”

Carlos Cebrian tilføjer dog, at danskerne booker deres rejser senere end normalt.

Ingen større nedgang i rejseaktiviteten på den korte bane
Ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm ligger der flere forklaringer bag, at de stigende leveomkostninger ikke umiddelbart påvirker danskernes rejselyst denne vinter.

Han siger i pressemeddelelsen: ”Vi ser formentlig ingen større nedgang i rejseaktiviteten på den korte bane, da danskerne under coronapandemien har sparet godt op. Det gælder ikke alene økonomisk, hvor danskerne opbyggede rekordstore opsparinger, men også i forhold til rejselyst qua de lukkede grænser under coronakrisen,” siger Jens Nyholm og fortsætter:

”Dog må vi forvente, at turismebranchen og oplevelsesindustrien på den længere bane kommer til at mærke inflationen, da det typisk er rejser, restaurantbesøg og andre kulturelle oplevelser, man vil skrue ned på først.”

Danskerne rammes lige nu af noget nær en perfekt storm med stigende fødevare-, varme- og elpriser. Selvom gaspriserne er faldet en smule, og det kan påvirke elpriserne nedad, må vi forvente, at det negative træk på økonomien og humøret i husholdningerne fortætter i 2023, hvor et nyt lavtryk nærmer sig husholdningerne, når arbejdsløsheden forventes at stige, siger cheføkonomen.

Danmarks Statistik: Historisk lav forbrugertillid
Jens Nyholm fremhæver krigen i Ukraine som fortsat en dark horse.

Spar Nord peger også på, at nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen har påvirket danskernes forbrugertillid, som er gået fra 9,6 i september sidste år til -32,1 i september i år. Det er den laveste måling, siden forbrugertillidsmålingen begyndte i 1974.

 

Relaterede artikler:

Inflation og stigende priser reducerer ferieplaner

Cheføkonom: Danskerne har mange penge til rejser

Spies forventede et mediestormvejr – fik en orkan