Danskerne opsparede mange milliarder under coronakrisen, nogle af de penge bruges nu på rejser. Arkivfoto fra Spies.

Cheføkonom: Danskerne har mange penge til rejser

”De fleste danskere havde under krisen et lavere privatforbrug, hvilket har medført rekordhøje opsparinger. Derfor vil fly og hoteller hurtigere bliver udsolgt,” siger cheføkonom i Spar Nord.

Ifølge cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, oplever rejsebureauerne lige nu den ketchupeffekt, man vurderede ville komme efter coronapandemien.

Han siger i en pressemeddelelse fra Spar Nord-banken: ”Efter en lang periode med mange usikkerheder og skiftende rejserestriktioner, har mange været begrænset til at holde ferie i Danmark, og det har forståeligt nok skabt en stor rejselyst.

Samtidig har langt de fleste danskere under coronapandemien haft et lavere privatforbrug, hvilket har medført rekordhøje opsparinger. De danske husholdningers samlede indlån i bankerne er således vokset med omkring 25 milliarder kroner det seneste år og med hele 120 milliarder kroner siden januar 2020 – svarende til omkring ti procent af det årlige privatforbrug,” siger bankøkonomen.

Priserne er væsentligt højere
Spar Nords cheføkonom tilføjer: ”Det stigende antal rejsebookinger i år, og særligt i juli, er derfor et udtryk for en ketchupeffekt, som mange – og især turisme- og oplevelsesindustrien – har ventet på.

Derfor vil vi denne sommer, som følge af en markant højere efterspørgsel end normalt, opleve, at fly og hoteller hurtigere bliver udsolgt, mens priserne også er væsentligt højere, end hvad vi tidligere har set.

Det gælder især de mest populære rejsemål, da sommeren formentlig fortsat bærer præg af pandemien og de medfølgende usikkerheder, hvilket vil få danskerne til i stor stil at søge mod europæiske og velkendte sommerdestinationer,” siger Jens Nyholm.

Hos Danmarks største rejsebureau, Spies, er salget af charterrejser tilbage på samme niveau som før pandemien. Det viser en ny opgørelse fra det danske rejsebureau. I pressemeddelelsen fra Spar Nord siger produktchef hos Spies, Carlos Cebrian:

”Vi har i høj grad mærket et boom i salget af rejser til sommer, der betyder, at salget nu igen er på samme niveau som i 2019. Og faktisk er antallet er bookinger for juli ti procent højere end normalt, og det viser, at danskernes rejselyst er ualmindelig stor. Det er især de mere klassiske rejsemål, der hitter hos danskerne, som primært vælger de trygge destinationer, de kender.”

Flere nye charterkunder
”Særligt i år oplever vi, at rigtig mange som normalt ikke bestiller charterferie, benytter denne rejseform. Det skyldes ikke mindst, at forsikringer og tryghed fylder meget i danskernes bevidsthed,” siger Carlos Cebrian og tilføjer:

”Vi har fået flere nye charterkunder, som især er et populært valg blandt børnefamilier.”

Spies’ Top-10 over danskernes foretrukne rejsemål for flyrejser med charter- og rutefly denne sommer er: Mallorca, Kreta, Cypern, Rhodos, Gran Canaria, Tyrkiet (Alanya og Side), Tenerife, Madeira, Kos og Rom.

Relaterede artikler:

“Jeg har aldrig oplevet noget lignende”

Charterarrangører melder om bedre uger end i 2019

DR-serie skildrer COVID-19-krisen i rejsebranchen

Rejsearrangør fik 27 sure smileys i Ankenævnet

Sådan vil danskerne helst holde ferie