En Boeing B737-800NG som denne havarerede onsdag kort efter start fra Teheran – alle 176 ombord omkom. Ukrainian International Airlines har indtil videre indstillet sin rute mellem Kiev og Teheran. (Arkivfoto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Rejsebureauejer ulykkelig: solgte billetter til ulykkesfly

Ejeren af canadisk rejsebureau havde booket seks af de canadiske passagerer der onsdag omkom da fly fra Ukrainian International Airlines blev skudt ned af Iran ved lufthavnen i Teheran.

Efter flere dage med benægtelser, indrømmede Iran lørdag, at man ved en fejl onsdag havde skudt den under fire år gamle Boeing B737-800NG (Next Generation) fra Ukrainian International Airlines ned få minutter efter start fra Teheran Imam Khomeini International Airport på vej til Ukraines hovedstad, Kiev.

Allerede torsdag sagde Canadas premierminister, Justin Trudeau, at canadiske og allieredes efterretninger viser, at Ukraine International Airlines rutenummer PS752 blev skudt ned af et iransk jord til luft-missil. “Det har angiveligt ikke været en bevidst handling,” lød det fra Trudeau. Se link til artikel herunder.

Alle 176 ombordværende på Ukrainian International Airlines flight PS752 – 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer – omkom. Ifølge BBC var de ombordværende 82 iranske statsborgere, der var 63 canadiere, 11 ukrainere med besætningen på ni, ti svenskere, fire afghanere, tre briter og tre tyskere. Ifølge BBC havde flere passagerer dobbelt statsborgerskab, for eksempel iransk/canadisk.

Tragedien har naturligvis sat sine spor overalt hvor der var familie, venner og bekendte til de omkomne – også hos Ali Najafi, medejer af rejsebureauet Apadana Travel i North Vancouver.

Han havde booket seks af passagererne, hovedparten af de 63 omkomne canadiere var fra området omkring byen Edmonton i delstaten Alberta, men 12 havde forbindelse til Vancouver i delstaten British Columbia. Det skriver den store canadiske TV-station CBC på sin hjemmeside. Canadian Broadcasting Corporation er Canadas pendant til Danmarks Radio.

Ali Najafi siger til CBC: ”Jeg kunne ikke sove natten efter styrtet. Vi kendte dem alle seks – de var som en del af vores familie.”

Tre kom ikke med fuldt booket fly
En af de omkomne rejsebureaukunder havde i tirsdags fra Teheran ringet til Ali Najafi’s rejsebureau for sammen med sine to unge børn at blive ombooket til flyet, der styrtede om onsdagen; de ville gerne med onsdags-afgangen, som hendes mand også var booket på.

Men de kunne ikke komme med, da flyet var fuldt booket. Dermed overlevede de – mens familiefaderen var blandt de omkomne.

En anden af de omkomne booket via rejsebureauet Apadana Travel i North Vancouver var en ung studerende. Hun skulle have været med et tidligere fly, men måtte aflyse den flyvning til hun havde fået et visum.

Efter mellemlandingen i Kiev skulle i alt 138 af passagererne med det styrtede fly fortsætte med Ukrainian International Airlines, UIA, til Canadas største by, Toronto. Mange af de passagerer ville gerne forlade Iran som følge af de internationale spændinger mellem USA og Iran. Flyulukken skete næsten samtidig som Iran havde foretaget et missilangreb mod to luftbaser i Irak, som en hævn over USA´s drab på en iransk general.

UIA flyver blandt andet også til Københavns Lufthavn med seks flyvninger om ugen fra Kiev.

Relaterede artikler:

Iran: Vi skød ukrainsk fly ned ved en fejl

Dansk rejsebureau aflyser rejser til Iran

Ukrainsk passagerfly styrtet ned i Iran

Flyselskaber suspenderer ruter til Irak og Iran

Billund Lufthavn i nærkontakt med ambassadør