Wizz Air har en række ruter til Billund Lufthavn – blandt andet fra Ukraines hovedstad Kiev, der på engelsk staves Kyiv. Foto: Wizz Air.

Billund Lufthavn i nærkontakt med ambassadør

Danmarks næststørste lufthavn skriver navne på destinationer på engelsk – men det smuttede med Ukraines hovedstad. Det gav venligt brev fra ambassadør – og alt er atter i skønneste orden.

På dansk staves Ukraines hovedstad Kiev – men på engelsk skrives navnet Kyiv. Den, for nogen, detalje udløste forleden et brev fra Ukraines ambassadør i Danmark til den administrerende direktør for Billund Lufthavn, Jan Hessellund.

Klik for stort format. Brevet fra Billund Lufthavns administrerende direktør, Jan Hessellund, til den ukrainske ambassadør i Danmark, hvor den forkerte stavning af Ukraines hovedstad beklages.

Baggrunden var at Billund Lufthavn i starten af marts fik endnu en rute betjent fra det østeuropæiske lavprisselskab Wizz Air, fløjet to gange om ugen fra Kiev til Billund.

Men Billund Lufthavn havde ved den første afgang ved en fejl ikke skrevet det korrekte engelske navn på skilte ved check-in, i transithallen og i gaten. I stedet stod der Kiev.

Det påpegede ambassadøren i et venligt brev til Billunds lufthavnsdirektør, der straks svarede, at det var en beklagelig fejl og at lufthavnen skriver sine destinationer på engelsk, for eksempel Copenhagen fremfor København, Munich i stedet for München og så videre.

#KyivNotKiev
For at dobbelttjekke, hvordan navnet på Ukraines hovedstad staves korrekt på engelsk, var Billund Lufthavn i kontakt med den danske ambassade i Kiev og fik her bekræftet, at på engelsk skrives hovedstaden som Kyiv.

”Vi får nogle henvendelser om hvordan vi har stavet et destinationsnavn. Vi dobbelttjekker altid, og har vi skrevet forkert, retter vi naturligvis,” siger marketingchef i Billund Lufthavn, Jesper Klausholm, til STANDBY.dk og fortsætter:

”Wizz Airs nye rute mellem Ukraines hovedstad og Billund er i øvrigt en af de ruter, jeg nogensinde har set, er kommet så godt fra start med belægningsprocenter på omkring 90 procent. Der er mange relationer mellem Ukraine og Jylland – for eksempel arbejder en del ukrainere indenfor landbrug og industri i Jylland – og de kan så bruge ruten til at komme hjem på besøg; ligeledes har en række danske rejsebureauer rejser til Ukraine.”

I øvrigt har de ukrainske myndigheder har en kampagne overfor blandt andet luftfart og medier for at få landets hovedstad stavet som Kyiv, ikke Kiev. Det sker med hasttagget #KyivNotKiev.

100 destinationer fra Billund
Billund Lufthavn er i gang med sit travle sommerprogram, hvor der i alt er flyvninger til over 100 lufthavne – cirka ligeligt fordelt mellem rute- og charterdestinationer.

Lufthavnens største rutedestination er London – Billund har tre London-ruter, London Heathrow, Stansted og, som eneste lufthavn i Danmark, også London City Airport. Herefter kommer KLM-ruten til Amsterdam fulgt af Lufthansas til Frankfurt; denne har netop fået en femte daglig frekvens. En anden forøgelse på rutesiden er at AirBaltic fra sommerprogrammet er gået fra en til to daglige flyvninger mellem Riga og København.

”Billund Lufthavn har eller får i løbet af denne sommersæson udover ruten til Kiev to nye Ryanair-ruter til Prag og Edinburgh, Wizz Air åbner også på sydpolske Krakow, til maj starter Norwegian på Faro i det sydlige Portugal og til den portugisiske øgruppe Azorerne, Wizz Air starter til september endnu en rute, denne gang til Timisoara i Rumænien, Danish Air Transport åbner på Stord-lufthavnen i Norge, mens Ryanair starter ruter fra både Manchester og Dublin til Billund,” oplyser Jesper Klausholm.

Billund Lufthavn havde sidste år 3,4 millioner passagerer og forventer i år en vækst i antal rejsende på omkring fem procent.  

Relaterede artikler:

Zaporizjzja bliver ny destination for polske LOT

Tre flyselskaber har hver sin rekord

Legoland klart med nyt hotel