Rejsebureauer i citat-krig (opdateret)

BoukharaREJSEBUREAUER: Anerkendt dansk rejsebureau pudser sin advokat på konkurrerende bureau, som beskyldes for at plagiere dets rejser og tekster om rejserne.

Kreative rejsebureauer har mange gange taget mindre iderige konkurrenter i at kopiere rejser og tekster om de samme rejsemål. Det gælder nu også for det nordjyske rejsebureau, Viktors Farmor, som har bedt sin advokat stoppe Horisont Rejser fra København i at efterabe rejser og bruge nærmest samme tekster.

”Vi er træt af at blive kopieret, f.eks. af Horisont Rejser. Andre rejsebureauer har kopieret os, men ikke så groft som Horisont. Horisont har før kopieret vores rejser og nærmest stjålet vores tekster om rejserne,” siger marketingschef Esben Gynther fra Viktors Farmor til standby.dk

Viktors Farmor har årligt ca. 350 grupperejser til 75 lande og sælger årligt for 50 mio. kr.

Viktors Farmor har fremsat krav overfor Horisont Rejser, som man mener i en række tilfælde plagierer indholdet. ”Kopieringen er så åbenlys, at det er i strid med loven om ophavsret og markedsføringsloven,” mener Viktors Farmor.

”Vi bruger megen tid på at udvikle rejser, og det har længe ærgret os, når vi fandt tydelig kopiering af rejserne hos konkurrenter,” siger marketingschef Esben Gynther og tilføjer: ”Det nye katalog fra Horisont Rejser var dråben. Ikke nok med, at nogle rejser er identiske med vores. I tilgift er en stribe tekster kopieret direkte fra vores online udgave og papirudgave af vores katalog. Navnlig i beskrivelsen af rejser til Usbekistan. I lange passager er formulering og ordvalg identisk med vores tekst. Det kan simpelthen ikke være et tilfælde. Viktors Farmor ønsker erstatning for kopieringen, og kræver, at Horisont Rejser fjerner alle tekster, der er kopieret.”

Esben Gynther tilføjer: ”I vores katalog har vi rejser, vi selv tilrettelægger og bruger omkostninger på at udvikle. Vi sørger selv for fotos og forfatter tekster, der beskriver rejserne. Det er mangel på fantasi, når andre rejsebureauer kopierer rejserne. Det vil vi ikke finde os i.”

Viktors Farmor har til standby.dk sendt eksempler på, hvordan Horisont Rejser efteraber Viktors Farmors tekster.

Her er et af eksemplerne, Horisont Rejser skriver: ”Du skal opleve Bukhara, der allerede for to tusind år siden var kulturcentrum på den gamle silkevej. De skyggefulde alléer snor sig langs de ældgamle huse og imponerende monumenter ses side om side med simple lerhuse.”

I sin tekst om samme rejsemål skriver Viktors Farmor: ”Allerede for 2000 år siden var Bukhara et kulturcentrum på den gamle silkevej. Imponerende arkitektur findes side om side med simple lerhuse. Her er skyggefulde alléer mellem de ældgamle bygninger.”

AFVISER ANKLAGERNE

I en kommentar til kritikken fra Viktors Farmor, siger Horisont Rejsers direktør, Peter Frederiksen:

”Det er ganske alvorlige og grove anklage om plagiering af rejser. Vores advokat ser med meget stor alvor på beskyldningerne og har rettet henvendelse til Viktors Farmor.”

”Vi fik i går skriftlig henvendelse fra Viktors Farmors advokat om beskyldningerne med svarfrist 2. juni. Samme dag går rejsebureauet til pressen. Det er en uskik og ualmindelig dårlig stil at gå til pressen inden svarskriften udløber.”

Videre hedder det fra Peter Frederiksen: ”Det er faktuelt forkert, at Horisont Rejser har kopieret rejser fra Viktors Farmor og at lange passager er kopieret fra deres program.”

”Det er velkendt i branchen, at Horisont Rejser er blandt de mest innovative rejsebureauer i Danmark, der lever af at lave nye rejser med en kant og en særlig profil, der primært knytter sig til vores rejseledere.”

”Det er klart, at vi i branchen har de samme destinationer og flere bureauer benytter de samme samarbejdspartnere på destinationen. Derved kommer der naturligvis også sammenfald i hvad, der skal opleves på en rundrejse. Men det er ikke det samme som, at rejser kopieres.”

Peter Frederiksen fortsætter: ”Vi har lavet rejser til Usbekistan de sidste tre år og har researchet i landet og udviklet vores egne unikke rejser, der ledes af eksperter på Centralasien, f.eks. Vibeke Sperling.”

”Det er velkendt, at vi tager markedsandele fra Viktors Farmor på Usbekistan og deres rejseledere søger over til os. Det samme gør sig gældende for andre af de destinationer, hvor de beskylder os for at kopiere programmet. Det er jo en meget simpel øvelse at sammenligne programmer og gør man det, kan man se, at der er tale om forskellige rejser.”

”Vi har eksempler på, hvordan vores rejser har inspireret Viktors Farmor til at lave tilsvarende rejser. Her kunne vi også anklage dem for at kopiere os, men overlader det til forbrugeren at vælge, hvilken rejse de synes bedst om,” slutter direktør for Horisont Rejser, Peter Frederiksen.