Rejsebureauer presses ud af landet

Lars Thykier.

Lars Thykier.

Krav om garantistillelse og marginmoms gør konkurrencen urimelig for danske rejsebureauer i en global rejsebranche. Flere rejsebureauer er på vej ud af landet.

Den stigende internationalisering kalder på agtpågivenhed og politisk handling, mener Lars Thykier, direktør i Danmark Rejsebureau Forening: ”Der er udflytning i gang. Flere overvejer kraftigt at flytte deres virksomhed til udlandet, hvor de slipper for Rejsegarantifonden og for moms”.

DRF har derfor ændret vedtægterne, så danske rejsebureauer kan være medlem, selv om de er etableret i et andet EU-land, skriver business.dk.

Danske rejsebureauer er underlagt lovkrav for at sikre kunder, der køber pakkerejser. Men forbrugernes virkelighed er, at de i dag har nem adgang til internationale bureauer, etableret på internettet med hovedsæde uden for Danmark, men som henvender sig til danske forbrugere med dansksprogede hjemmesider og dansk markedsføring via danske medarbejdere på lokale kontorer.

Lars Thykier understreger, at han ’ville elske at få ændret den danske garantifondslov til bare nogenlunde at ligne resten af EU’, men han er rimelig meget alene. ”Politikerne er fokuserede på forbrugerne og ikke på virksomhederne”.

Hos Rejsegarantifonden medgiver direktør Birgitte Fjeldhoff, at det i nogle tilfælde kan være problematisk at være underlagt dansk lovgivning i den hårde konkurrence med globale udbydere: ”Men det ville jeg spille på, hvis jeg var dansk rejseudbyder. Forklare hvor meget bedre de er beskyttede ved at købe en rejse ved en dansk rejseudbyder. Ikke kun i konkurstilfælde, men også hvis man vil klage over rejsen, hvis den ikke blev som forudsat. Så bliver man som forbruger passet på i alle ender og kanter”.

Rejsebureauet Travel Sense, der bl.a. sælger sportsrejser, overvejer at flytte til udlandet for at operere på lige vilkår med konkurrenterne: ”Det er fornuftigt, at dække forbrugerne, men spørgsmålet er, om systemet er up to date i forhold til den internationale konkurrence”, siger Allan Ravn, partner i Travel Sense.

Også Jan Lockhart, adm. direktør i FDM travel finder det uhensigtsmæssigt, at man som stor udenlandsk operatør kan komme til Danmark og sælge rejser til danske kunder uden at stille nogen som helst form for garanti. Det er konkurrenceforvridende, og det er ikke hensigtsmæssigt”.

Lars Thykier.

Lars Thykier.