Krise i rejseindustrien. (Foto: Bet_Noire | iStock-121821100)

Rejsebureauer tabte 80 pct. omsætning i del af 2020

Coronakrisen betød kæmpe nedgange i omsætningen på nærmest alle områder i turisterhvervet – flyselskaber, rejsebureauer, hoteller og biludlejning, viser statistik fra Nets.dk

Når danske forbrugere bruger Dankortet eller andre internationale betalingskort registreres det hos Nets, den nordiske udbyder af elektroniske betalingsløsninger. Det giver Nets et solidt datagrundlag for at dokumentere ændringen i omsætningen i konkrete brancher baseret på data fra virksomheder med en såkaldt indløsningsaftale med Nets.

Nets Danmark er nu kommet med sine tal for de sidste syv måneder af 2020, hvor omsætningen er opdelt i 20 varegrupper og sammenlignes med samme tid i år 2019.

Og det ser sort ud for områderne med rejsebranchen, viser tallene, der omfatter danskernes forbrug, siden Nets.dk startede med de ugentlige rapporter i juni sidste år. Derfor dækker tallene ikke hele året, oplyser Nets.dk

Til trods for – eller måske nærmere på grund af – pandemien, gik Danmark ud af 2020 med en stigning i forbruget på 7,3 procent sammenlignet med ”det historiske gennemsnit,” samme periode i 2019. Onlineforbruget var 21,5 procent højere, mens salget i de fysiske butikker steg 3,5 procent oplyser Nets.dk og tilføjer:

”Det historisk høje forbrug er imponerende, især fordi vi har manglet mange af de udenlandske turister og erhvervsrejsende, der plejer at lægge penge i Danmark. Siden juni har forbruget i Danmark på udenlandske kort ligget 57,3 procent under gennemsnittet. Manglen på turister afspejles også, når vi ser på det totale forbrug fordelt på regioner. Her er Hovedstaden den region, der har oplevet den laveste stigning på blot 0,4 procent, hvor landets øvrige regioner ligger på stigninger mellem 10-12 procent.”

Stor nedgang i rejsebranchen
Nets-tallene fra juni til december sidste år viser flere store nedgange. ”Flyselskaber & rejsebureauer” faldt 82,9 procent, ”Hoteller” droppede 31,9 procent, ”Transportservices” 30,8 procent og ”Underholdning & attraktioner” med 25,2 procent oplyser Nets.

13 af de 20 markedskategorier i Nets-opgørelsen havde omsætningsnedgang sidste år fra juni og året ud, viser Nets-tallene.

Udover de nævnte kategorier var der også nedgang for kategorierne tankstationer med 1,9 procents nedgang, der blev brugt 10,2 procent mindre på billeje, mens barer og vinhandlere faldt 15,2 procent.

De kategorier der klarede sig bedst, er ”It, telecom & forbrugerelektronik” med en fremgang på 29,8 procent, ”Blomsterhandlere” så en stigning på 27,6 procent og ”Byggemarkeder & møbelhandlere” havde fremgang på 21 procent.

Relaterede artikler:

Rejsebureau klar med nyt udbud af danske rejser

Det ser mørkest ud ved vintersolhverv

Vi skal løfte dansk turisme igen i fællesskab