I Grækenland bliver regionen Det Nordægæiske Hav med blandt andet de ægæiske øer: Chios, Lesbos og Samos igen grønne. Arkivpressefoto fra Spies.

UM: Langt de fleste kan rejse til næsten hele verden

Liechtenstein, Sverige og Portugal er igen grønne i rejsevejledningerne. Det samme er flere franske regioner plus de græske Ægæiske Øer med Lesbos og Samos. Litauen er nu gul.

De danske rejsevejledninger har, i hvert fald måneden ud, fire primære farvelægninger af lande: Grøn: Vær opmærksom, Gul: Vær ekstra forsigtig, Orange: Ikke-færdigvaccinerede frarådes ikke-nødvendige rejser og Rød: Alle rejser frarådes. I øjeblikket er ingen lande røde i rejsevejledningerne.

Til gengæld er der fortsat ”Skraveret orange,” hvor UM fraråder ikke-nødvendige rejser til et land på grund af landets betydelige indrejserestriktioner.

Udenrigsministeriet opdaterer hver fredag rejsevejledningerne for EU og Schengen-landene.

I dagens pressemeddelelse står der blandt andet: ”Langt de fleste danskere (færdigvaccinerede eller tidligere smittede, red.) kan i dag rejse til næsten hele verden.”

Denne uges rejsevejledninger for lande og regioner i EU-og Schengenlandene har disse justeringer, primært til grøn:

Disse lande er nu grønne: Liechtenstein, Sverige og Portugal.

I Frankrig bliver disse regioner grønne: Occitanie, Grand Est og Korsika. I Grækenland bliver regionen Det Nordægæiske Hav med blandt andet de ægæiske øer igen grønne: Chios, Lesbos og Samos.

Eneste land, der i denne ombæring skifter til gul, er Litauen.

Rejsevejledninger gælder primært ikke-vaccinerede
Farverne i Udenrigsministeriets rejsevejledninger retter sig primært mod de danskere, der endnu ikke er vaccinerede. Færdigvaccinerede og tidligere smittede kan således som udgangspunkt i øjeblikket se bort fra farverne og rejse til næsten hele verden. Alle rejsende bør dog altid læse de gode råd og anvisninger, der er i rejsevejledningernes vejledningstekster for de enkelte lande og særligt fokusere på rejsemålets mulige indrejserestriktioner (skraveret orange), lyder det fra UM.

Udenrigsministeriet understreger, at ændringerne i rejsevejledningerne for EU- og Schengenlandene har betydning for personer, der ikke er færdigvaccineret eller er tidligere smittet.

Mange lande uden for Europa herunder mange populære rejsemål i vinterhalvåret er lige nu orange i rejsevejledningerne.

Det betyder, at Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til de lande for ikke-vaccinerede. Færdigvaccinerede og erhvervsrejsende danskere kan altså godt rejse til de fleste orange lande, også lande som er skraveret orange. Hvis rejsemålet er skraveret orange, bør man dog undersøge, om rejsen er mulig. Det afhænger af landets indrejseregler, så det er vigtigt, at man før rejsen tjekker indrejserestriktioner og krav på den danske ambassades COVID-19 hjemmeside.

Her er link til dagens opdaterede pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet med masser af links til oplysninger i forbindelse med rejser i en coronatid, klik her.

Relaterede artikler:

Vulkanudbrud flytter 800 danskeres ferie

Spanien og Italien grønne i nye rejsevejledninger

Orange rejsevejledninger koster branchen milliarder