Verdens grænser er lukket på ubestemt tid som følge af coronakrisen. Hvornår grænsebommene går op og for eksempel flyene igen kan lette i større omfang, vides endnu ikke. Arkivpressefoto fra Brussels Airlines.

Rejsevejledninger forlænget til 31. maj

De nuværende danske rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet er forlænget til 31. maj. Statsministeren har lovet melding om mulig grænseåbning, til for eksempel Tyskland, inden 1. juni.

Der skulle komme melding om Udenrigsministeriets rejsevejledninger inden i morgen, 10. maj, hvor de nuværende udløber.

Pressemeddelelsen kom tidlig lørdag aften og lød: ”Udenrigsministeriet forlænger sin globale rejsevejledning til og med 31. maj. Derved frarådes alle ikke-nødvendige rejser for hele verden til udgangen af måneden.”

Ikke-nødvendige rejser er ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod turistrejser, mens nødvendige rejser kan være “visse erhvervsrejser.”

Den relativt korte forlængelse af de nuværende rejsevejledninger, får denne kommentar fra administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, til STANDBY.dk:

”Rejsevejledningerne skal jo matche statsminister Mette Frederiksens melding i torsdags om, at der inden 1. juni kommer en melding om for eksempel grænseåbning til Tyskland.”

Forleden sagde ministerpræsidenten i den nordligste tyske delstat, Slesvig-Holsten, at han ønsker at hæve grænsebommene til Danmark allerede i denne måned. Når Danmark skal til at åbne igen, bliver det sandsynligvis til at begynde med i form af netop en genåbning af grænsen til Tyskland, Danmarks eneste landfaste grænse.

Frarådet ikke-nødvendige rejser siden 13. marts
Siden verden begyndte at lukke ned for at begrænse spredningen af den kinesiske coronavirus, har udenrigsministeriet siden 13. marts frarådet alle ikke-nødvendige rejser til hele verden.

Lørdag forlængede ministeriet de aktuelle anbefalinger. Beslutningen er truffet ud fra en vurdering af COVID-19-pandemien, lokale rejserestriktioner, andre landes regler om karantæne og risikoen for aflyste flyafgange, hedder det fra ministeriet.

I pressemeddelelsen siger udenrigsminister Jeppe Kofod: ”Rigtig mange danskere gruer for deres sommerferieplaner. Vi danskere vil rigtigt gerne rejse, og jeg ser selv meget frem til, at tingene bliver mere normale. Der er vi desværre bare ikke endnu.

Når vi rejser på ferie, vil vi jo gerne være sikre på at kunne komme hjem igen sikkert, nemt og uden at blive smittet eller at smitte andre. Men verden er jo stadig i vid udstrækning lukket. Grænser er lukket, flyafgange aflyst, lufthavne står tomme og mange steder er der restriktioner, der særligt kan ramme rejsende. Usikkerheden er simpelthen stadig for stor. Derfor fraråder vi stadig alle ikke-nødvendige rejser i hele verden,” siger udenrigsministeren.

Hvor længe endnu? Det ved ingen
Det er endnu ikke muligt at sige, hvor længe den nuværende situationen fortsætter. Derfor er det umuligt at forudsige, hvornår man igen kan rejse trygt og frit, lyder det fra Udenrigsministeriet.

Udenrigsministeriet understreger, at rejsevejledningerne er vejledende. ”I sidste ende er det op til en selv og ens personlige ansvar, om man vil bestille en ferie til udlandet. Gør man det, anbefaler Udenrigsministeriet, at man planlægger fleksibelt og gør sig helt klart, hvad ens forsikring dækker, og hvordan man er sikret gennem sit rejseselskab,” lyder det fra ministeriet.

Relaterede artikler:

Minister: “Vi ønsker at rejsebureaubranchen overlever”

Tyskland klar til grænseåbning til Danmark

Prognose: 500 danske rejsebureauer på vej mod lukning