Rio overraskede positivt, men OL giver fortsat underskud

0

LRZXl_q2LbUKenq8Ng_etgM3m9lx7hZ982vtwzj40ccQBAKSPEJLET: Præsident Barack Obama kom forgæves til København i 2009 i Airforce One i et forsøg på at få OL til Chicago, men måtte overraskende se sig slået inden selve finalen. – Der manglede lidt fest i Brasilien.

Af Ejvind Olesen

De kom fra alle verdenshjørner til København i oktober for syv år siden. Gjorde medlemmerne af Den Internationale Olympiske Komite. Kronen på værket var, da det store Boeing-fly landede ved Vilhelm Lauritzen Terminalen med selveste præsident Obama fra USA. Han kom i øvrigt igen tre måneder senere til klimatopmødet i december

Mere ubemærket kom præsident Lula da Silva og fodboldlegenden Pele fra Brasilien for at kæmpe for værtskabet af OL i 2016 mod giganter som Chicago og Tokyo. Vi var mange, der troede, at det race ville Chicago og Tokyo vinde, og Obamas deltagelse ville nok gøre udslaget.

Sådan gik det langtfra. Tokyo og Chicago røg ud i første omgang, og Rio og Madrid kom i finalen, som endte med at gå til Brasilien. ”Ingen andre har brug for Ol som Brasilien. Vi vil ikke fjerne det festlige fra gaderne. Vi vil vise Brasilien som det er”, sagde præsident Lula inden afstemningen i København.

Gjorde de så det? Ikke i følge danske udsendinge. Der var simpelthen ikke den glæde og fest, som de have ventet. Lidt mere karnevalsstemning om man vil. Til gengæld var der de første dage uendelige billetkøer for at komme ind på diverse stadions og i haller. Senere var der mange begivenheder med alt for få tilskuere.

Alligevel er den endelige vurdering, at Brasilien klarede OL bedre end ventet trods alarmerende reportager helt op til åbningen om forurening, manglende færdiggørelse og håbløse trafikforhold. Men turistreklamen kunne ikke være bedre. Hvilke skønne billeder fra Rio, Copacabana, Kristusfiguren og Sukkertoppen. Når man har været i Brasilien en halv snes gange ved man, hvor skønt et ferieland det er.

Som sædvanligt giver det underskud for arrangørlandet. Hvor meget ved vi endnu ikke. Men mindst to milliarder dollars og formentlig meget mere. Men det kan regnes ud på mange måder. OL i Athen efterlod grækerne med et minus på ni milliarder dollars. Ifølge en rapport fra Oxford University har alle arrangører siden 1984 haft underskud. Dengang fik Los Angeles plus, fordi man brugte eksisterende anlæg og et rekord stort antal frivillige.

Hvad turister angår har Barcelona forstået bedst at udnytte succesen. Så meget, at byens borgere nu mener, der er alt for mange turister i byen. I London udeblev en del stamgæster af frygt for overfyldte hoteller, restauranter og forretninger.  Samt voldsomme overpriser.

Grækerne betaler endnu af på 2004 i form af en OL-skat. Men da det skulle afgøres, hvor Ol skulle afholdes i 2020, var Tokyo alligevel klar til at tage over fra Brasilien.

Der er kun to muligheder for at få gevinst ud af at være OL-arrangør, mener internationale kilder. Enten lade Athen være fast arrangør, fordi det var der, det hele startede for 116 år siden og så bruge de samme anlæg fra gang til gang. Eller LA med den begrundelse, at der altid i Californien vil være nok frivillige til at løse opgaven.

Foreløbigt tyder intet på, at man vil komme til at savne ansøgere. Brasilien kan slappe af, rydde op og prøve at få mest muligt ud af fremtiden.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz