Russisk missil nedskød MH17

MH17 granat malaysia airlinesLUFTFART: Et russisk BUK-missil eksploderede tæt på Malaysia Airlines Flight 17 over det østlige Ukraine 17. juli sidste år, oplyste Hollands havarikommission i går. Den afviste Ruslands påstand om, at nedskydningen var forårsaget af ukrainsk kampfly. Singapore Airlines-fly fra København var tæt på nedskydningen.

MH17 var en Boeing 777 fra Amsterdam til Kuala Lumpur som blev nedskudt over det østlige Ukraine, kontrolleret af russisk-støttede oprørere. Alle 298 ombord omkom. Fordi 196 af de 298 omkomne var fra Holland, fik den hollandske havarikommission opgaven med at finde den tekniske løsning på nedskydningen.

Den hollandske havarikommissions rapport kom i går, her blev bl.a. Ukraine kritiseret for ikke at have frarådet overflyvninger af det østlige Ukraine pga. krigshandlinger.

Rapporten viste, at det russiske BUK-missil eksploderede tæt på MH17’s venstre cockpit-vindue. Det dræbte alle i cockpittet. Resten af de ombordværende døde kort efter, hed det i rapporten.

Vestlige lande har anklaget Rusland for MH17-katastrofen og indført sanktioner mod Rusland, der også har besat Ukraines Krim-halvø.

Der kommer snart undersøgelse af hvem, der var ansvarlig for nedskydningen af MH17. Denne undersøgelse udføres af Joint Investigation Team (JIT), hvis rapport er klar sidst på året.