Ryanair og Norwegian klager over SAS

Det er ulovlig statsstøtte og i strid med EU-reglerne, at de skandinaviske regeringer garanterer milliardlån til SAS, mener foreningen af lavprisflyselskaber, ELFAA, der netop har klaget til EU.

For tredje gang på tre år har European Low Fares Airline Association bedt EU Kommissionen stoppe, hvad ELFAA anser som ulovlig statsstøtte til SAS. ELFAA repræsenterer ti lavprisselskaber, bl.a. Norwegian og Ryanair.

“Efter tidligere ikke-succesfulde indpumpninger af statsstøtte, der ikke har stoppet SAS’ hastige skred mod konkurs, garanterede de skandinaviske regeringer sidst i 2012 banklån til SAS for 3,5 milliarder svenske kr. – ca. 400 mio. euro,” lyder klageteksten fra ELFAA, hvis generalsekretær, John Hanlon, siger:

“EU Kommissionen har pligt til at undersøge sådanne hændelser og til at lægge sig imellem, hvis de overskrider EU’s regler for statsstøtte.

Banklånet til SAS skal støtte et ambitiøst program med nye fly og udvidelse af SAS’ netværk, hvilket giver betragtelig konkurrence til SAS’ konkurrenter, der ikke har adgang til statsstøtte.”

ELFAA ønsker, at SAS – hvis EU finder bevis for ulovlig statsstøtte – skal tilbagetale pengene.

Ifølge ELFAA, der også omfatter bl.a. Easyjet, engelske Flybe og spanske Vueling, har foreningens medlemmer ca. 200 mio. flypassagerer om året – disse udgør ca. 43 pct. af ruteflypassagererne indenfor Europa.