Så gik uge 7

WEEKENDMAGASIN: 70.000 fugle skudt for at sikre flytrafikken i New York – Fremtiden tilhører de mellemstore krydstogtskibe – Folk i Jylland kan godt være rare – Syg kapitalisme hærger luftfarten i Danmark.

Af Ejvind Olesen

MELLEMSTORE KRYDSTOGTSKIBE ER FREMTIDEN: Noget tyder på, at fremtiden tilhører de mellemstore krydstogtskibe. I denne uge skrev det Miami baserede rederi Norwegian Cruise Line, som ikke har noget med Norge at gøre, en stor kontrakt med det italienske værft Fincantien om bygning af fire skibe plus option på yderligere to. De skal leveres med et skib om året i 2022 til 2025. Mulighed for option på yderligere to i 2026 0g 2027. På den måde maver Norwegian sig mere og mere ind på området, hvor Royal Caribbean har haft så stor succes, idet der er plads til 3.300 passagerer om bord. Hverken for mange eller for få, hvis det skal ramme danskernes behov for hygge på havet. Det er i al beskedenhed en større udskrivning, idet prisen for hvert skib opgives til 851 mio. dollars.

FLYTRAFIKKENS AMERIKANSKE TRUSSEL: Hvis man ikke vidste det i forvejen er naturens fugle alvorlige fjender af flytrafikken. Det blev tydeligt demonstreret, da en såkaldt birdstrike var ved at koste en flykatastrofe, da kaptajn Chesley Sullenberger på imponerende vis satte sit store rutefly med 155 passagerer ned på Hudsonfloden, da en stor sværm af canadiske gæs fløj ind i motorerne. Hvorfor så mange fugle er vilde med New York ligesom menneskene vides ikke! Men nu offentliggøres tallene. Der er blevet skudt 70.000 gæs, måger og stære siden 2009 i New York området for at sikre flytrafikken. Der er ført nøje statistik, og ca. 160 fly om året bliver ramt af fuglesværme i det område. – Værst er de store canadiske gæs, mens stære er i overtal, nemlig 28.000 blandt de dræbte. Gæssene udgør 1.600, og så var der godt 4.000 duer blandt de dræbte. – Det er værst ved Newark og La Guardia lufthavnene, mens man er lykkedes bedst med udrydningen ved JFK Lufthavn.

CITATET: ”Folk her i Jylland kan godt være rigtig rare, selv om de ikke ser sådan ud.” (Fru Frick i Badehotellet)

CITATET: ”Lars Larsen er jo Lars Larsen. Han tør kaste penge efter hobbyagtige projekter, og set udefra ville jeg ønske, at flere var som ham.” (Peter Suppli Benson, erhvervsredaktør, Berlingske) –  I ugens løb kom det frem, at Lars Larsen angiveligt har brugt 200 mio. kr. på sit golfeventyr.

CITATET: ”SAS har længe insisteret på ordentlige vilkår i luftfartsbranchen, hvor en syg kapitalisme hærger.” (Karsten Hinge, SF)

SMILET: Præsten i den lille landsby skulle forestå en bisættelse af en hjemløs. Alle vidste, han havde et stort synderegister i form af indbrud, og præsten havde det lidt svært med talen i kirken. Han fandt en udvej: ”Han var en mand, der vågede når andre sov – og hvad man savnede hos andre – kunne man altid finde hos ham.”