Den officielle åbning af den tilbagevendte SAS-rute mellem København og Los Angeles. Flyets besætning flankerer nordisk direktør for Californiens turistråd, Karin Gert Nielsen, i midten i hvid jakke, administrerende direktør i Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye, og koncerndirektør i SAS, Simon Pauck Hansen. Foto: Ernst Tobisch.

Så har SAS igen rute fra København til Los Angeles

Med onsdagens åbning på Los Angeles har SAS nu 11 langruter i CPH. 100 passagerer på premiereturen var fra andre lande end Danmark. Ruten flyves fra juni af SAS’ nye Airbus A350.

Efter 26 år har SAS atter en direkte rute fra Københavns Lufthavn til Los Angeles – SAS fløj i første omgang den berømte Polarrute over Nordpolen fra 1954 til 31. august 1994. Fra 2016 betjente SAS atter USA’ næststørste by med rute fra Stockholm – men den er nu rykket til København.

Klik for stort format. Koncerndirektør i SAS, Simon Pauck Hansen, og SAS’ tilbagevendte salgschef i Danmark, Mette Krath, med cupcake-udbyder ved åbningen af Los Angeles-ruten. Foto: Henrik Baumgarten.

Første afgang fra København til millionbyen på USA’s vestkyst var i dag, onsdag, og der var fuldt hus på Airbus A340-300’eren OY-KBC, der havde chefpilot på A330/340, Henning Hasle, som kaptajn på den lidt over 11 timer lange flyvning med SK 931 – i øvrigt samme rutenummer som da SAS begyndte at flyve strækningen tilbage i 1954.

Strækningen København-Los Angeles er lidt over 9.000 kilometer – hvilket gør ruten til en af SAS’ længste, på omgangshøjde med København-Tokyo.

For at fejre den tilbagevendte rute var der ved repremieren i dag fin festivitas for de 245 passagerer i det udsolgte fly i Gate C39 med smoothies fra Joe & The Juice, cupcakes og taler.

I sin velkomst sagde SAS’ danske koncerndirektør, Simon Pauck Hansen, blandt andet, at SAS var glade for at have flyttet ruten til København, der er SAS’ største optagelsesområde når Sydsverige regnes med.

Han sagde også, at når SAS’ til juni modtager sin fjerde af selskabets nye langrutetype, Airbus A350, så vil denne type blive sat ind på blandt andet Los Angeles-ruten, hvilket vil give næsten 25 procent mere passagerkapacitet når ruten allerede fra sommerprogrammet skal flyve dagligt – til at begynde med er det seks gange om ugen.

Klik for stort format. I bedste Hollywood Boulevard-stil var der også stjernenavne, om end kun fire, ved åbningen af ruten fra København til Hollywood-byen. Stjernerne i dette tilfælde navnene: Airbus, SAS og Star Alliance samt, dette foto, Københavns Lufthavn, som lufthavnsdirektør Thomas Woldbye kigger nærmere på. Foto: Henrik Baumgarten.

Gerne i mere end 40 år
Københavns Lufthavns administrerende direktør, Thomas Woldbye, sagde i sin tale, at lufthavnen var glade for at SAS atter har rute fra København til Los Angeles.

”Sidst fløj SAS i 40 år – jeg håber det også bliver tilfældet denne gang, og gerne længere,” sagde Thomas Woldbye og fortalte, at da SAS i 1954 åbnede mellem København og Los Angeles brugte de daværende DC6’ere op til 27 timer på rejsen – med fuelstop i Sdr. Strømfjord i Grønland og canadiske Winnipeg.

“Dengang var der også en besætning på omkring 12, mens der kun var plads til cirka 30 passagerer,” noterede lufthavnsdirektøren.

Nordisk direktør for Californiens turistråd, VisitCalifornia, Karin Gert Nielsen, sagde i sin tale, at man var super glad for atter at have en rute mellem København og Los Angeles. På årsbasis er der omkring 300.000 skandinaviske ankomster i Californien – hvoraf cirka halvdelen er danskere.

Karin Gert Nielsen, der i weekenden kom hjem fra USA’s folkerigeste delstat – der er omkring 40 millioner indbyggere i Californien, fortalte også, at ifølge Californiens vinindustri er Norden det område i Europa der køber mest vin fra delstaten.

Klik for stort format. Der var dækket flot op med cupcakes og smoothies til passagerne, de indbudte gæster og personalet i Gate 38. Her kigger managers fra SAS Ground Handling, Lotte Hein, til venstre, og Jeanette Helsgaun nærmere på herlighederne. Foto: Ernst Tobisch.

Ændrede afgangstider
Mens SK 931 til at begynde med allerede letter klokken 9.35, bliver afgangen fra sommerprogrammet sidst i marts klokken 9.15.

Da SAS sidst fløj København-Los Angeles var afgangstidspunktet 12.25, sagde direktør for SAS Ground Handling, Hans Henrik Spangenberg, til STANDBY.dk og tilføjede, at den nuværende rute lander klokken 10.10 om morgenen i Københavns Lufthavn.

Masser af nationaliteter
Airbus A340’eren havde alle 245 sæder fyldt på onsdagens afgang. De 154 begyndte deres rejse mod Los Angeles i København – mens de øvrige var fløjet ind fra, nævnt alfabetisk: Amsterdam, Bergen, Gdansk, Gøteborg, Hamborg, Helsinki, Oslo, Stuttgart, Sandefjord, Tallinn, Trondheim, Aalborg og Aarhus.

Nationaliteterne på repremiereflyvningen var udover danskere fra, nævnt alfabetisk, Filippinerne, Frankrig, Irland, Island, New Zealand, Norge, Polen, Rusland, Sverige, Tyskland og USA.

Den absolutte hovedpart skulle kun til Los Angeles – blot fem skulle flyve videre, til henholdsvis San Diego i det sydligste Californien samt San Antonio i Texas.

Relaterede artikler:

“Vi skal have et relevant, moderne og attraktivt produkt”

Ny langrute styrker SAS i Københavns Lufthavn

Får sit job tilbage som salgschef i SAS