SAS belønnet for optimismen

På trods af forskellige meldinger fra analytikere og på trods af lidt skuffende trafiktal i februar, hvor belægningen haltede, steg aktien alligevel op til weekenden med hele 6,4 procent. – En tredjedel af flysæderne tomme i februar.

SAS fik overordnet ros for status efter første kvartal i et nyt regnskabsår, som første gang tog november-december og januar ind som milepæl for årets første kvartal. Da koncernchef Rickard Gustafson samtidig lovede et plus, når året er omme med en overskudgrad på ca. tre procent, var alle glade, og aktien røg op med 6,4 procent til 13,40 kr. Med til historien hører dog et fald på 3,5 procent dagen før.

Af gode grunde var der i fredags primært fokus på første kvartal og en understregning af, at man er i fuld gang med at afhænde både Ground Handling og Widerøe. Samtidig kom imidlertid trafiktal for februar, og selv om de kunne henvise til skudår i fjor, der i år gav en dag mindre at flyve, var der alligevel en lidt skuffende udvikling.

Passagertallet faldt med 3,5 procent, dels på grund af skudåret, dels på grund af reduceringen på finske indenrigsruter med Blue 1. Trafikken steg med 0,9 procent, men kapaciteten med 1,5 procent. Gennemsnitsbelægningen var nede i 66,9 procent. Med andre ord stod en tredjedel af pladserne tomme. Det er ikke godt nok i længden.

Til lyspunkterne hører en fremgang på 4,2 procent på den interkontinentale trafik og med højere gennemsnitsbelægning på flyene. Fra sommerfartplanens ikrafttræden ved månedens udgang, bliver der ekstra fokus på den del af virksomheden. Mandag 8. april er der officiel indvielse af San Fransisco-ruten.