SAS fik ikke ulovlig statsstøtte

sas-B737-lufthavn-flyLUFTFART: EU har i mange år forgæves kæmpet imod statsstøtte til flyselskaber i Sydeuropa. Og lavprisselskaberne mente også det var tilfældet med SAS, men de tog fejl. Nu har EU Kommissionen frikendt det skandinaviske selskab.

Det kan godt betale sig at spørge først, selv om man ikke mener det er nødvendigt. Det lærte SAS af kartelsagen med Maersk Air. Derfor var der nærkontakt mellem embedsmænd, flyselskabets folk og EU i flere forhold om kapitaltilskud og garantier for SAS, såvel i 2012 med statsgarantier for tre mia. kr., som ved kapitaludvidelse i 2009 og 2010.

SAS bestyrelsen spillede en aktiv rolle og krævede EU orienteret på forhånd omend ikke bundet op på en aftale. Derfor var der heller ikke den store risiko for SAS, da lavprisselskabernes organisation, tilsyneladende anført af Norwegian og Ryanair, overfor EU og offentligheden kritiserede ordningen og kaldte den konkurrenceforvridende.

Det fik EU Kommissionen til at granske det hele endnu en gang og undersøge om garantierne til SAS var givet på markedsmæssige vilkår. Noget som embedsmændene i EU allerede havde undersøgt i 2012. Derfor var det heller ikke den store overraskelse, at kommissionen i går fastslog, at SAS ikke havde fået uretmæssig økonomisk fordel.

Det er konkurrenterne ikke enig i. Således siger direktør Niels Sundberg fra Sun-Air til Jyllands-Posten: ”EU har liberaliseret luftfarten i Europa. Ideen var at åbne luftrummet for fri konkurrence. Derfor er det uforståeligt, at SAS kan få garantier fra statslige ejere, når andre flyselskaber ikke kan få samme vilkår.”