SAS flyskat koster en halv milliard kroner

SAS og Norwegian regner begge med en ekstra omkostning på en halv milliard svenske kroner, hvis den svenske regering gennemfører sine planer om en flyskat.

Forslaget om en flyskat som en måde at betale for klimapåvirkningen på, har tidligere skabt vrede fra flere sider. Nu har regeringen valgt at gå videre med lovforslaget og har sendt det til godkendelse i Lovrådet. Det får de to store aktører på det svenske flymarked til at reagere skarpt igen.

”Jeg beklager, at man fremmer forslaget. Det har ingen miljøeffekt og betyder store udfordringer for flyselskaberne, som allerede er en branche med små marginaler”, siger SAS koncernchef Rickard Gustafsson til pressebureauet TT.

Ifølge koncernchefen vil gennemførelsen få nogenlunde samme økonomiske effekt, som da skatten indførtes i Norge, det vil sige en ekstra omkostning for flyselskabet i størrelsesordenen en halv milliard svenske kroner.

Konkurrenten Norwegian gennemfører en lignende beregning: ”For Norwegian koster en flyskat tæt på en halv milliard kroner årligt baseret på den trafik, vi har i dag. Det er en omkostning, vi ikke kan bære”, skriver selskabet i en kommentar til TT.

”Vi skal hele tiden se på, hvilke destinationer og frekvenser, vi kan have for at maximere vores lønsomhed. Det her kommer ikke til at øge den svenske tilgængelighed. Vi må følge sagen tæt og gøre vores tilpasninger derefter”, siger Rickard Gustafsson.

”Et sådant eksempel kunne være at flytte for eksempel langruter, som i dag udgår fra Stockholm, til København. Også når det gælder SAS planer om nye flyruter, som udgår fra Sverige, får det en stor påvirkning. Står man ved et valg om at flyve fra København eller Stockholm og marginalerne er bedre i København, så er valget ganske enkelt. Min vurdering er, at det her bliver skadeligt for Sverige”.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.