SAS gør klar til konsolideringsbølge

Rickard Gustafson.

Rickard Gustafson.

Flyselskabet er i gang med at forberede sig på en større luftfartskonsolidering i Europa, som adm. direktør Rickard Gustafson betragter som en uundgåelig konsekvens af branchens udvikling.

I USA har fusioner i luftfarten medført, at American Airlines, Delta, United og Southwest Airlines sidder på omkring 80% af alle indenrigsflyvninger, skriver Reuters. I Europa har IAG f.eks. føjet Irlands Aer Lingus til porteføljen, hvor også British Airways, Iberia og Vueling optræder. Snart kan det blive SAS tur til at hoppe på konsolideringsbølgen, mener Rickard Gustafson.

Det skyldes, at Europa har for mange udbydere med for megen kapacitet, og at de lave oliepriser har skabt priskrig, skriver business.dk.

”Hvis du er god, vil der ske gode ting for dig”, siger SAS topchef med henvisning til, at de store besparelser, som SAS gennemfører, på den anden side af konsolideringsbølgen vil sikre en stærk markedsposition. For at blive en så attraktiv en konsolideringspartner som muligt, vil SAS skære 2,1 milliarder svenske kroner og samtidig investere 3 milliarder ekstra i hyppige kunder.

”Vi afviger ikke fra vores 2017-mål, men vi havde regnet med at nå længere inden for it-besparelser, end det har været tilfældet”, siger Rickard Gustafson, men understreger, at der ikke er grund til at nedjustere forventningerne til årets resultat.

Næste led i omkostningsbesparelserne vil være outsourcing af handling i Norge på samme vis, som selskabet har gjort i Danmark og Sverige.