SAS har sikret halvdelen af brændstofpris

Det rumler med rygter om stigende brændstoftillæg hos flyselskaberne i takt med, at olieprisen er steget med over 30 procent til omkring 90 dollar med opadgående kurs mod de 100. For slet ikke at tale om rekordhøjden 148 dollar i juni 2008, der dengang udløste stribevis af prisstigninger på alle flybilletter.

Nu går Norwegian ud med et nyt tillæg fra 50 kr. helt op til 150 kr., alt efter rute, allerede fra slutningen af denne måned. Hverken SAS eller Cimber- Sterling har endnu besluttet sig. I går var olieprisen 91 dollar for en tønde råolie.

Alligevel er der en kattelem hos de selskaber, som har hedged – indgået kontrakter til en fast pris – for en del af forbruget. Det er et spil, som man både kan tjene og tabe på.

For SAS ser det rimeligt ud. ”Vi har indgået aftaler for 55 procent af vort forbrug frem til udgangen af september. Vores kontrakter for dem ligger på et sted svarende til en oliepris på mellem 75 og 80 dollar, ” siger direktør Sture Stölen, SAS i Stockholm til takeoff.dk. Om SAS påtænker en billetprisstigning har han ingen kommentarer til.

Med hedgningen i baghånden er det lidt vanskelige at se, hvor smertegrænsen ligger, før SAS forhøjer tillægget, men meget vil afhænge af konkurrenterne. Nu har Norwegian altså givet bolden op.

Ved sidste SAS-forhøjelse i juli var olieprisen faktisk ikke steget. Det var til gengæld dollaren. Så man kan aldrig vide sig sikker.

 

 

Skrevet af Ejvind Olesen