SAS’ irske lavprisselskab giver utrygge fagforeninger

LUFTFART: ”Dette er ikke den rigtige vej,” siger formand for SAS-piloterne i Danmark til standby.dk efter SAS i går meddelte, at man laver en ”Norwegian” og åbner irsk lavprisflyselskab med baser i foreløbig London Heathrow og Malaga.

SAS vil for første gang oprette flyselskab udenfor Skandinavien, i Irland, og søger nu driftstilladelse, en AOC, Air Operators Certificate. Med en irsk AOC og de kommende baser i England og Spanien for fly til Skandinavien kan SAS ansætte nye medarbejdere på billigere overenskomster. Det sker i SAS’ kamp mod hovedkonkurrenten, Norwegian, der også har flyselskab i Irland.

I går sagde René Arpe, formand for Dansk Pilotforening, der organiserer ca. 90 pct. af SAS’ omkring 470 piloter i Danmark, til standby.dk: ”Siden SAS i december sidste år luftede tanken om baser udenfor Skandinavien, har vi bedt om møde, men fået afslag. SAS skal dog roses for at have været meget åbne om sine planer. Men at SAS vil søge en irsk AOC og åbne baser udenfor Skandinavien er ikke den rigtige vej. SAS vil placere en række af vores nye Airbus A320 neo udenfor Skandinavien. Med SAS-fly i et nyt irsk flyselskab, vil SAS skandinaviske flyflåde skrumpe.”

René Arpe, der denne måned har 25 års jubilæum i SAS, tilføjer: ”Det er også uretfærdigt, hvis SAS senere fremlægger beregninger, der viser, at det nye irske selskab kan producere billigere. Det er min bekymring, at SAS’ irske flyselskab er billigere, og dermed bliver presset på os i Skandinavien hårdere med dette setup, fordi SAS kan reducere sine sociale udgifter.”

René Arpe beklager, at SAS’ piloter ikke blev involveret i drøftelserne om de nye SAS-baser i London og Malaga. Han håber ikke, at SAS også vil åbne langruter med f.eks. irsk-ansatte besætninger.

At SAS vil oprette baser i England og Spanien kan betyde 50 færre pilotjob i Skandinavien, mener René Arpe.

Også fra fagforeningen for de kabineansatte i SAS Danmark, Cabin Attendants Union, kom der i går kritik af SAS’ nye planer: ”Beslutningen kan alene have begrundelse i, at man ønsker at omgå de skandinaviske overenskomster,” sagde CAU-formand Christa Ceré i en pressemeddelelse. Hun havde i går ikke tid til at tale med standby.dk pga. igangværende overenskomstforhandlinger med SAS.

”Det er for CAU uforståeligt, at man benytter sig af et sådant træk, ikke mindst når SAS er delvist ejet af skandinaviske regeringer. Vi er skuffede og frustrerede,” sagde hun.