SAS køber mad og drikke for 400 mio. kr.

Nomas direktør, Peter Kreiner, i SAS-loungen i går med en af restaurantens medbragte kokke.

Nomas direktør, Peter Kreiner, i SAS-loungen i går med en af restaurantens medbragte kokke.

FLYSELSKABER: SAS køber årligt mad og drikkevarer for mindst 400 mio. kr. til gratis servering eller salg ombord. Tallet blev oplyst, da SAS i går havde happening i sin Gold-lounge i Københavns Lufthavn, hvor der blev serveret mad fra Noma, som flere gange er kåret som verdens bedste restaurant.

”Nej, vi skal ikke til at servere mad fra Noma på vores fly. Denne event holder vi bare for at vise, at en rejse med SAS ikke nødvendigvis skal være forudsigelig, der må gerne være en lille positiv overraskelse.”

Det sagde Gustaf Öholm, chef for SAS service på flyene, til standby.dk, da SAS i går overraskede passagererne i sin Gold-lounge i Københavns Lufthavn. Gold-loungen ligger ovenpå SAS business class-lounge.

Overraskelsen var, at kokke fra Noma gav smagsprøver på fire finurlige retter, restauranten er kendt for.

Med i går var også Peter Lawrance, chef for SAS’ planlægning af, hvad der serveres ombord af mad og drikke.

”SAS køber årligt for ca. 400 mio. kr. mad og drikkevarer. Noget serveres gratis, mens man på Go-klassen skal betale for mad og drikke på flyvninger indenfor Europa. Mad og drikke er med i prisen for alle passagerer på langruterne.

Når vi laster et langrutefly kommer der ca. 20.000 dele ombord, fra puder, bestik, glas til mad, drikkevarer osv. Noget af det nyeste øl, vi har købt til business class på langruterne, er 60.000 dåser øl fra det københavnske Mikkeller Bryggeri,” sagde Peter Lawrance og tilføjede, at SAS årligt bruger 200.000 flasker vin ombord i normale flaskestørrelser samt 800.000 miniflasker vin.

”Det vigtigste for vores passagerer er generelt varmt brød til maden; på nogle udestationer, f.eks. i USA er det svært at finde leverandør, som kan levere den skandinaviske kvalitet. Efter varmt brød er det mest efterspurgte friske grøntsager.”

Peter Lawrance understregede, at SAS går meget op i at servere politisk korrekt mad: ”Hajfinnesuppe er bestemt ikke på menukortet, men vi har foie gras fra særlige spanske leverandører, hvor gæssene ikke er tvangsfodret. På samme måde prøver vi at sikre os, at det kød, vi bruger, kommer fra dyr, der har haft det bedst muligt,” sagde Peter Lawrance.

Nomas direktør, Peter Kreiner, fortalte, at Noma fra 9. januar til 14. februar næste år får en såkaldt ”pop up” restaurant i Tokyo.

”Men der kommer ikke en Noma 2 noget sted. Vi har fået masser af henvendelser fra verden over,” sagde Peter Kreiner til standby.dk og tilføjede, at 80 pct. af Nomas gæster i København kommer fra lande uden for Europa.

De fire retter, Noma i går havde med i SAS-loungen, var æbleskiver med løvstikke, persille – og lidt græshopper!, hvidkålsblade med salturt og brøndkarse, ”solbær-læder” med hybenroser, samt flæskesvær med mælkechokolade og tyttebær.