SAS skal spare endnu mere

SAS havde flere passagerer, men igen et stort million-underskud i seneste kvartalsregnskab, der kom i dag. ”Selv om SAS stationerer ni fly i London og Malaga, vil vi altid være skandinavisk-baseret,” siger den øverste danske chef.

SAS fordobler det nuværende spareprogram, der løber til år 2020. Nu skal der spares 2,3 milliarder danske kroner. SAS har over 200 spareinitiativer klar – de vil formentlig også koste arbejdspladser.

I regnskabet for årets første kvartal fik SAS et underskud på 320 millioner svenske kroner. I kvartalet forinden tabte selskabet 556 millioner svenske kroner. Dermed har SAS samlet det seneste halvår haft underskud på 668 millioner danske kroner.

Omvendt steg omsætningen i samme periode til 18,8 milliarder svenske kroner mod 17,2 milliarder svenske kroner i samme periode sidste år.

Og SAS koncerndirektør for driften, danske Lars Sandahl Sørensen, siger til TV2 News, at SAS i hvert fald kan glæde sig over 300.000 flere passagerer end i samme kvartal sidste år.

Omvendt medgiver han, at SAS er under hårdt pres fra bl.a. lavprisselskaber som Norwegian, Ryanair og easyJet. Alene i Københavns Lufthavn, SAS hovedlufthavn, havde de fire største lavprisselskaber, Norwegian, Ryanair, easyJet og Vueling, sidste år over 30% af passagererne.

Første flyvninger fra nye baser

Bl.a. som følge af denne konkurrence åbner SAS i år de bebudede baser i London og Malaga; det skal give SAS ca. 30% lavere omkostninger for at kunne konkurrere med lavprisselskaberne. De første flyvninger fra de to nye baser uden for Skandinavien forventes at begynde i årets vinterprogram.

For at øge sine indtægter vil SAS atter forhøje aktiviteterne i sit EuroBonus program, der i sidste kvartal fik yderligere 300.000 medlemmer og som indenfor kort tid passerer fem millioner medlemmer.

På minussiden for SAS noterer selskabet i sin seneste regnskabsmeddelelse, at priserne på flybrændstof er steget 40% i forhold til sidste år. Som tommelfingerregel er et flyselskabs udgifter til flybrændstof omkring 25%.

I kommentarerne til regnskabsmeddelelsen lufter SAS koncernchef, Rickard Gustafson, også bekymring over den foreslåede svenske luftfartsskat: ”Den vil have minimal effekt på miljøet og skade den svenske økonomi, fordi færre internationale passagerer vil flyve til Sverige,” forudser Rickard Gustafson.

Standby.dk har i morgen interview med SAS koncerndirektør for driften, Lars Sandahl Sørensen.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.