SAS venter fortsat overskud

B737-800_SASDer er en række forbehold, men på trods af et svagt kvartalsregnskab, regner man fortsat med en plus, når året er omme. Resultatet påvirkes negativt af nyt regnskabsår, hvor kvartalet regner december med.

Af Ejvind Olesen

Der er stadigvæk for mange tomme sæder i SAS-flyene, og selskabet får fortsat for lidt for de pladser, der bliver solgt. Men sådan er vilkårene i den hårde konkurrence, og det understreger præsident Rickard Gustafson i forbindelse med kvartalsregnskabet for første kvartal, som blev offentliggjort i morges.

Resultatet blev et minus før skat på 146 millioner svenske kroner, og selv om omsætningen er faldet fra 9.957 millioner svenske kroner til 7.871 millioner, kunne det have været meget værre. En forklaring er nemlig, at 1. kvartal i år for SAS er december til februar, tre af de notorisk svageste måneder i et SAS-år. Var marts i år talt med i stedet for december, ville det have været helt anderledes – omend ikke et plus.

Noget mere positivt er, at enhedsomkostningerne med lønomkostninger er faldet 3,2% i forhold til sidste år, og der vil fortsat være fokus på at nedbringe omkostningerne i SAS. Alt vil blive gennemgået med en tættekamp. Til gengæld er der ingen planer om at beskære trafikken med mindre fly, færre ruter eller færre afgange, indtil videre.

Selv om pessimismen efter første kvartal i mange år altid har været dominerende hos forskellige SAS-præsidenter, fastholder Rickard Gustafson, at man med de nuværende konditioner og makroøkonomi, forventer et plus på bundlinjen.

Det kunne for så vidt være dagens mest overraskende bemærkning, men koncernchefen kender bookingtallene de nærmeste måneder. Det gør vi andre ikke.