Saudi-Arabien vil tiltrække stadig flere udenlandske turister. Arkivpressefoto: Saudi Tourism Authority.

Saudi-Arabien passerer 100 millioner turister

Sidste år registrerede Saudi-Arabien 106 millioner turister, hovedparten var dog indenlandske – og tallene viser ikke en opdeling mellem almindelige turister og tilrejsende med religiøse formål.

Saudi-Arabien vil gerne tiltrække millioner af udenlandske turister – i konkurrence med blandt andet andre lande i regionen, herunder de Forenede Arabiske Emirater med for eksempel Abu Dhabi, Dubai og Ras al Khaimah samt Qatar.

Og forbruget fra indenlandsk turisme i Saudi-Arabien går fra de penge, saudiarabere vil bruge ved at være turister i udlandet. Saudi-Arabien har et indbyggertal på cirka 37 millioner.

De 106 millioner turister sidste år i Saudi-Arabien fordelte sig med 79 millioner indenlandske, mens de resterende 27 millioner kom fra udlandet.

Men hvor mange af disse, der for eksempel var pilgrimme på religiøse rejser til helligdomme i Saudi-Arabien, fremgår ikke af pressemeddelelsen og opgørelsen fra World Travel & Tourism Council (WTTC)

Megen religiøs turisme
De nystartede saudiske turistmyndigheder, Saudi Tourism Authority, har før indikeret, at man i 2030 vil kunne tiltrække 100 millioner årlige udenlandske turister.

”Mens saudierne fortsætter med at udvide deres turismemæssige infrastruktur, ser resten af den internationale rejse- og turismebranche til mens de overværer Saudi-Arabiens rejse mod at blive et globalt væksthus i international turisme,” hedder det i pressemeddelelsen fra WTTC.

World Travel & Tourism Council anslår, at Saudi-Arabien i disse år investerer mellem 50 og 60 milliarder dollars, et pænt stykke over 400 milliarder kroner, i sin voksende turismebranche.

Turismen skal give én million arbejdspladser
Saudi-Arabien har sin omfattende Vision 2030-plan om at gøre landet mere uafhængig af indtægter fra olien, og i stedet udvikle en storstilet turisme- og rejseindustri. Med enorme investeringer i sin turistindustri vil saudierne øge indtægterne i sit bruttonationalprodukt fra turismen fra i dag tre til 10 procent i 2030. Saudi-Arabien håber, at man i 2030 har 100 millioner årlige turister og at de skaber en million arbejdspladser.

Udviklingen af saudisk turisme skal tiltrække også ikke-muslimske turister fra hele verden og tage konkurrencen op med konkurrenter i andre lande i regionen, blandt andet de Forenede Arabiske Emirater med for eksempel Abu Dhabi, Dubai og Ras al Khaimah samt Qatar.

Turisme er et meget nyt kapitel for Saudi-Arabien, der indtil for få år siden kun udstedte visa til ikke-muslimer, hvis de var for eksempel forretningsfolk eller skulle besøge udstationerede familiemedlemmer. Men i dag kan statsborgere fra mange lande, herunder EU-landene, købe et turistvisum.

I sin rejsevejledning for Saudi-Arabien skriver det danske udenrigsministerium blandt andet: ”Kulturen med kønsopdeling er under forandring, men især uden for de store byer er der næsten ingen ændringer. Seksuelle forhold mellem mænd og kvinder, som ikke er gift med hinanden, er ulovlige og kan blive straffet hårdt. Hoteller kan nægte ugifte par at dele værelse. Homoseksualitet er ulovligt og kan blive straffet hårdt.”

 

Relaterede artikler:

Messi reklamerer for turisme til Saudi-Arabien

Saudi-arabisk turisme havde roadshow i København

”Nogle synes ikke vi ikke bør rejse til Saudi-Arabien”