Manglende anerkendelse af hinandens coronavacciner giver store udfordringer for blandt andet erhvervsrejsende mellem Rusland og Europa. Arkivpressefoto fra Finnair.

Slagsmål om vacciner generer erhvervsrejser

Rusland anerkender ikke Vestens coronavacciner og omvendt. ”Vaccinekrigen bremser forretningsmulighederne og rejseaktiviteterne,” lyder det fra Dansk Industri.

Manglende anerkendelse af den russiske sputnik-vaccine mod corona i Europa og vestlige vacciner i Rusland volder problemer for danske virksomheder.

Dansk Industri skriver i sit nyhedsbrev: ”En vaccine mod corona er absolut ikke bare en vaccine. Det må virksomheder, der enten vil til Rusland og gøre forretninger eller vil invitere samarbejdspartnere fra Rusland til Danmark, erkende.”

Til nyhedsbrevet siger chefen for Dansk Industri’s kontor i Rusland, Hans Wicks fra Moskva:

”Udfordringen for erhvervslivet er, at personer vaccineret med Sputnik V ikke anerkendes som vaccinerede, når de rejser til EU-lande. Det betyder, at når eksempelvis russiske medarbejdere, kunder og partnere rejser til Danmark for at gøre forretning, er de nødt til at gå i selvisolation i op til ti dage.

Det giver massive problemer for virksomhederne. Det bremser forretningsmulighederne og rejseaktiviteterne,” siger Hans Wicks.

Vestlige vacciner er ikke anerkendt i Rusland
Det er dog ikke kun EU, der ser skævt til de russiske vacciner. Det samme gør sig gældende den anden vej rundt. Således anerkender Rusland hverken Pzifer, Moderna, AstraZeneca eller Johnson & Johnson vaccinerne, som anvendes i Europa.

”Russerne godkender kun vacciner på EMA-listen i tilfælde af, at det er tale om indrejse af en HQS-visaholder (højt kvalificerede specialister),” siger Hans Wicks fra Dansk Industri.

Konsekvensen er, at mange danske forretningsrejsende til Rusland skal kunne fremvise en negativ PCR-test, der enten er på engelsk eller russisk og maksimalt 72 timer gammel.

DI’s russiske landechef opfordrer virksomheder, der har behov for at rejse til Rusland til at holde sig grundigt orienteret om de seneste restriktioner og indrejsebestemmelser. Det kan blandt andet ske via den danske ambassades i Ruslands hjemmeside.

Relaterede artikler:

Nye coronabølger rammer også forretningsrejser

Arbejdsgivere kan snart kræve coronapas af ansatte

Dansk Industri mangler fortsat chef for turisme