Slut med lyntog til Stockholm

sj togdriftNår svenskerne indfører ID-kontrol i det nye år, er det slut med lyntog fra København til den svenske hovedstad.

Ifølge flere svenske medier bliver alle SJ 2000 tog, der kører direkte fra København til Stockholm, indstillet fra 4. januar. Fremover opfordres svenske passagerer i stedet til at skifte til Øresundstog inden rejsen til Danmark.

Det er det svenske selskab SJ, der står for store dele af den svenske jernbanetrafik, som har fjernet alle afgange med lyntoget fra 4. januar på sin tidsplan, skriver ekstrabladet.dk.

Konsekvensen bliver, at rejsetiden kan blive forøget med op til 5,5 timer for de passagerer, der plejer at bruge lyntoget, skriver SVT.

De svenske myndigheder har for at nedbringe antallet af flygtninge indført ID-kontrol, som reelt begynder den 4. januar. I loven hedder det, at landet har indført et såkaldt transportøransvar, hvor transportselskaberne skal tjekke ID hos samtlige passagerer, og det ønsker SJ ikke at deltage i.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har beklaget, at Sverige med kontrollen forhindrer den frie bevægelighed. Hvis der indføres grænsekontrol i Danmark, er der vedtaget en lov, som giver integrationsminister Inger Støjberg samme mulighed for at pålægge transportører strafansvar, hvis de bringer udlændinge ind i Danmark uden gyldigt ID.

DSB vil påtage sig opgaven, hvis det bliver nødvendigt, selv om DSB i et høringssvar har fastslået, at medarbejderne ikke er uddannet til- eller har erfaring med den form for kontrol. I stedet ansættes Securitas-personale til opgaven.