”En fortsat lukket dansk grænse vil medføre milliardtab i omsætning i turismeområder og tusinder af tabte arbejdspladser langs de danske kyster,” skriver Feriehusudlejernes Brancheforening til statsministeren. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

SOS til statsministeren om åbning for tyske turister

”Dansk kystturisme har akut brug for, at grænserne hurtigst muligt åbnes for vores tyske gæster, så de kan komme i sommerhus,” skriver Feriehusudlejernes Brancheforening til Mette Frederiksen.

Bestyrelsen i Feriehusudlejernes Brancheforening, der har medlemmer fra, nævnt alfabetisk, Bornholmtours, DanCenter, Danibo, Esmark, Feriepartner, Lalandia, Novasol/Dansommer samt Sol og Strand, har flere ønsker til statsminister Mette Frederiksen.

”Vi foreslår, at et ophold i et dansk feriehus igen sættes på listen over anerkendelsesværdige formål. Dette bør allerede gælde fra 6. april, når de nuværende rejsevejledninger og krav om karantæne ved indrejse i Danmark, udløber,” hedder det.

Brancheforeningen foreslår, at med et lejebevis til et sommerhus og enten et bevis på en overstået vaccination eller en negativ coronatest, skal man kunne krydse grænsen uden yderligere karantænekrav.

”Erfaringerne fra sidste sommer med over ti millioner udenlandske overnatninger i feriehuse og under ti kendte smittetilfælde viser, at ophold i feriehuse er en tryg og sikker ferieform, der ikke øger smitterisikoen,” lyder det fra brancheforeningen.

Danske overnatninger ikke nok til at erstatte udenlandske turister
Siden grænserne lukkede i november 2020, har vi aflyst millioner af tyske overnatninger. Lige nu mister vi essentielle bookinger af feriehuse i Danmark i april, maj og sommermånederne, ikke mindst juni og august, hvor vi kan miste over fem millioner udenlandske overnatninger, hvis grænserne ikke åbnes snarest, står der i brevet til statsministeren.

”Der kommer ganske rigtigt mange danske bookinger, men de kommer i de danske ferieuger – vinterferie, påskeferie og sommerferien i juli, og de kan på ingen måde erstatte manglende udenlandske overnatninger året rundt,” skriver Feriehusudlejernes Brancheforening.

Brancheforeningen fortæller også statsministeren, at feriecentre ligeledes er hårdt ramt og har brug for åbne grænser.

”Kystturismen er en branche med helårsturisme, og de udenlandske overnatninger udgør normalt 75 procent af alle overnatninger. Der er ganske enkelt ikke danskere nok med nok ferie uden for de danske ferieuger, der kan erstatte disse udenlandske overnatninger,” står der i brevet som fortsætter:

”Dansk kystturisme er i forvejen ramt meget hårdt af grænselukningen og tabene af udenlandske overnatninger sidste år. Trods en fremgang i danske overnatninger, kan det ikke kompensere de store perioder med nedlukning, og at en ensidig dansk grænselukning forhindrer gæster fra primært Tyskland, men også fra Norge og Nederlandene, i at holde feriehusferie i Danmark.”

Kun 40.000 af Danmarks 200.000 sommerhuse udlejes
Ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening er der over 200.000 sommerhuse i Danmark, hvoraf cirka 40.000 udlejes af private danske sommerhusejere til turister.

Ifølge brancheforeningen betyder hvert udlejet sommerhus to fuldtidsstillinger i lokalområdet, skriver Feriehusudlejernes Brancheforening, der har sendt kopi af sit brev til statsminister Mette Frederiksen til erhvervs-, justits- og udenrigsministrene, Folketingets partiledere og borgmestre i kystturismekommunerne.

Relaterede artikler:

Skagen til kamp mod Booking.com og Hotels.com

Legoland kender ikke til mystisk ny forlystelsespark

Sandra talte rejsebranchens sag overfor partilederne