En restaurant i Madrid – arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Spanien forventer bedre turistår end før coronaen

Omfattende rundspørge til spanske hoteller, transportvirksomheder og biludlejningsselskaber viser så megen optimisme for i år, at stor turistorganisation forventer et bedre resultat end i 2019.

Spanien er landet med flest årlige danske turismeankomster – tilbage i 2019, året før coronakrisen, var der 1,2 millioner danske ankomster til hele Spanien.

Og det spanske turisterhverv ser frem mod et godt 2023. Det siger i hvert fald ny omfattende undersøgelse af den spanske turismebranche. I år forventer den samlet en vækst på 4,7 procent i forhold til 2019, året før coronakrisen.

Nyhedsbureauet Reuters citerer Exceltur – en sammenslutning af 33 turismerelaterede spanske aktører blandt luftfart, hoteller, turoperatører, kreditkortselskaber og biludlejningsselskaber – for resultaterne i undersøgelsen.

”Undersøgelsen tegner et håbefuldt billede for i år. Det tyder på, at ønsket om at rejse stadig er fremherskende,” siger vicedirektør i Exceltur, Jose Luis Zoreda.

Turisme leverer over 10 procent af Spaniens indtjening
Den økonomiske udvikling udfordrer naturligvis også turismebranchen i Spanien, hedder det i undersøgelsen. Sidste år fik inflation, øgede udgifter til brændstof, stigende lønninger og så videre det gennemsnitlige prisniveau til at stige 6,6 procent.

Men holder det forventede vækstniveau for i år, så vil Spanien få 12,2 procent af sin samlede indtjening fra turisme.

Sidste år havde Spanien ifølge officielle tal 80,4 millioner ankomster fra udlandet, hvilket var 85 procent af tallet fra året før coronakrisen, 2019.

Spanien stadig danskernes mest populære rejsemål
Tallene for sidste år over danskernes udlandsrejser kommer først senere på året fra Danmarks Statistik. Men i 2021 toppede Spanien atter som det mest populære rejsemål til udlandet for danskerne med 22 procent af de lange ferierejser (mindst fire overnatninger)

Grækenland og Italien fulgte efter på anden- og tredjepladsen, begge med 11 procent af de lange ferierejser.

Ifølge Danmarks Statistiks opgørelse var de 12 lande, som flest danskere rejste til i 2021 og havde mindst fire overnatninger: Spanien, Grækenland, Italien, Sverige, Tyskland, Frankrig, Norge, Portugal, Holland, Storbritannien, Polen og Tyrkiet, de fire sidstnævnte lande havde hver kun to procent af de danske rejsende på udlandsferie – det samme tal gælder for Færøerne.

De tre spanske regioner, danskerne besøger mest, er De Kanariske Øer, sydspanske Andalusien med blandt andet Malaga samt Balearerne, øgruppen med navnlig Mallorca, viser de officielle spanske tal.

I 2019, året før coronakrisen, var der 1,2 millioner danske ankomster til hele Spanien. De tre mest besøgte regioner var i 2019 de Kanariske Øer med 312.000 danske ankomster, Andalusien havde 301.000, mens der var 201.000 danske ankomster til De Baleariske Øer.

 

Relaterede artikler:

Flest danskere sammensætter selv rejsen til Spanien

Charterbranchen uenige om start på sommersalget

Rejserestriktioner halverede lange ferierejser i 2021