Sparer 11 millioner liter vand om året

Det tager 15 medarbejdere omkring 12 timer at rengøre en A380 og ca. 9 timer at rense en Boeing 777.

Emirates plejer at vaske deres mere end 250 fly fire-fem gange om året. Men siden 2016 har det været uden brug af højtryksspuler og vand.

At flyve står ikke øverst på listen over bæredygtige strategier. Men at spare vand er så absolut en topscorer og noget alle kan forstå og bidrage med. Og det har Emirates gjort siden 2016.

Når man har stået under en flyvinge, kan man godt regne ud, at der skal mere end en 10-liters spand vand til at gøre sådan en ren. Der skal ganske enkelt bruges 11.300 liter vand for at få en Airbus A380, der flyver mellem København og Dubai, til at skinne igen.

Typisk vaskes flyene fire-fem gange om året, og det løber op i et vandforbrug på 11 millioner liter.

Men i lidt over et år har Emirates brugt en metode, hvor der næsten ikke anvendes vand. Flyene påføres et rengøringsmiddel, der får lov til at sidde og tørre. Når det efterfølgende tørres af, ryger skidt og snavs med.

Der efterlades også en tynd film, der både beskytter og forhindrer smuds i at sætte sig så hurtigt fast igen. Derfor er det kun nødvendigt at rengøre flyene tre gange om året. Desuden kan der udføres vedligeholdelse samtidig med rengøringen, fordi der ikke er vådt.

Mere for miljøet
Motorerne på Emirates fly bliver desuden rengjort vha. en særlig skumvasketeknik, der skulle spare 200 tons CO2 om året, og tæpperne på flyveturen er fremstillet af 100 pct. genbrugsmateriale fra plasticflasker.

Til et tæppe bruges 28 genbrugsflasker, og det skønnes, at 88 millioner plasticflasker ved udgangen af 2019 vil være blevet anvendt til tæpper i stedet for at være endt på lossepladsen.