Stadig flere transferpassagerer

london heathrow lufthavn fly passagererLUFTHAVNE: Op mod hver anden passager skifter fly i London Heathrow, Paris CDG, Frankfurt og Amsterdam. Men lufthavnene ser med bekymring at lufthavnene i Dubai og Istanbul de seneste fem år har fordoblet deres antal af transferpassagerer og nu har flere end Frankfurt og Amsterdam. Billund nr. 10 i Amsterdam.

Dubai overhalede i 2013 Frankfurt i antal transferpassagerer, der flyver til lufthavnen og fortsætter med et andet fly. Sidste år havde Istanbuls hovedlufthavn, Atatürk, flere transferpassagerer end Schiphol i Amsterdam.

Hjemmesiden anna.aero har med hjælp fra OAG Traffic Analyser kigget på udviklingen i transferpassagerer i Europas fire største lufthavne, populært kaldet FLAP-lufthavnene (Frankfurt, London, Amsterdam og Paris) – og hvor deres passagerer skal videre til.

Tidligere på året kom operatøren af bl.a. Paris Charles de Gaulle, Aéroports de Paris, med en analyse, der viste, at de tre store lufthavne ved Den persiske Gulf (Dubai, Emirates’ hovedlufthavn, Doha, Qatar Airways’ hub, og Abu Dhabi, hovedlufthavn for Etihad Airways) sammen med Ataürk-lufthavnen i Istanbul de seneste fem år har fordoblet deres antal af transferpassagerer. Holder udviklingen har Atatürk måske allerede i år også flere transferpassagerer end Frankfurt.

Det er langt fra alle ruter, hvor FLAP-lufthavnene konkurrerer med de store lufthavne hos Gulf-staterne og i Istanbul.

Sidste år havde Amsterdam en passagervækst på 4,6 pct. til 55 mio. passagerer, væksten var 2,8 pct. i Paris CDG til 63,8 mio., Frankfurt steg 2,6 pct. til 59,6 mio., mens Europas største lufthavn, London Heathrow, så en vækst på 1,4 pct. til 73,4 mio. rejsende.

Transferpassagerer er vigtige for nærmest alle lufthavne – 55 pct. af Frankfurts passagerer skifter fly, tallet var 40,5 pct. for Amsterdam, 37 pct. i Heathrow og 33 pct. i Paris CDG.

Undersøgelsen fra anna.aero viser, at de 15 lufthavne, flest rejsende til Heathrow skal videre til toppes af New Yorks JFK-lufthavn – i højsæsonen er der omkring 20 fly om dagen fra Heathrow til JFK.

Der er ingen nordiske lufthavne på Heathrows top 15 transferlufthavne. Til gengæld er der f.eks. yderligere fem lufthavne i USA, Los Angeles, Boston, Newark, San Francisco og Miami.

På Heathrows top 15 over transfer-lufthavne er de fleste indenrigs i Storbritannien og Europa, men også indiske Delhi og Mumbai samt Toronto er på top 15.

Frankfurt har kun europæiske lufthavne på sin top 15 liste over transferpassagerer. Den toppes af Hamborg, Berlin, Paris, London Heathrow og Barcelona – Københavns Lufthavn er nr. 11 med 1,1 pct. det totale antal transferpassagerer; samme procentsats har Amsterdam, Zürich og Hannover.

I Amsterdam er de største transferlufthavne Paris CDG, London Heathrow, Barcelona, Manchester og Edinburgh. I alt er fem britiske lufthavne på Schiphols top 15-liste.

Billund Lufthavn er nr. 10 over lufthavne, som passagerer i Amsterdam skal til eller kommer fra; det svarer til én procent af transferpassagererne – samme ciffer har København som nr. 11 og Stockholm som nr. 12, blot med færre rejsende end Billund. New York JFK er i Amsterdam eneste top 15-lufthavn udenfor Europa.

I Paris CDG var de største transfer-lufthavne sidste år London Heathrow, New York JFK, Lyon, Geneve og Barcelona. Der var ingen nordiske lufthavne på top 15, der havde Montreal og Tokyo som de to andre top-transfer destinationer uden for Europa.