Stadig hård kamp om Aer Lingus

Aer Lingus Airbus A320tFLYSELSKABER: Selv om bestyrelsen for det irske flyselskab nu støtter det forhøjede bud fra IAG, moderselskab for bl.a. British Airways, er irske politikere stadig ikke sikre på, at det er en god ide at sælge flyselskabet til IAG – som Qatar Airways netop har købt 10 pct. af.

IAG’s bud på Aer Lingus er nu øget til 1,3 milliarder euro og har fået støtte fra flyselskabets bestyrelse. Men det politiske flertal i Irland støtter ikke salget – den irske stat ejer 25 pct. af Aer Lingus; Ryanair, der flere gange er blevet afvist som køber af Aer Lingus, har 30 pct. af aktierne.

Fagforeningerne støtter heller ikke salget – de frygter det vil betyde massefyringer i Aer Lingus. Ligeledes har den irske pilotforening, Irish Airline Pilots’ Association, 7 pct. af aktierne i Aer Lingus.

IAG – International Airlines Group – er moderselskab for British Airways, Iberia og spanske Vueling. Qatar Airways, der er medlem af Oneworld sammen med BA og Iberia, har netop købt 10 pct. af IAG for 10 milliarder kr.

Aer Lingus er bl.a. interessant, fordi selskabet har 23 daglige slots – start- og landingstidspunkter i London Heathrow. Værdien af disse slots vurderes til mindst 400 mio. euro – men de kan dog ikke sælges uden tilladelse fra den irske regering.