Star Alliance har atter udsigt til australsk medlem

Star Alliance har ikke haft nogen australsk fætter siden Ansett Australia kollapsede i 2002 – selskabet var på det tidspunkt ejet af netop Air New Zealand, der er medlem af Star Alliance. Virgin Blues adm. direktør var for nylig til Star Alliance-topmøde i New Zealand.

 

Men nu får Air NZ tilladelse til tæt samarbejde med Virgin Blue mellem New Zealand og Australien. Dermed kan de konkurrere med australske Qantas fra Oneworld-alliancen og Qantas’ lavprisselskab, Jetstar.

 

Der er intens konkurrence mellem Australien og New Zealand, der adskilles af Det tasmanske Hav. 11 flyselskaber flyver mellem de to lande; størst er Air NZ med ca. 38 % af passagerer, Qantas og Jetstar har 32 %, mens Virgin-selskabet Pacific Blue har 18 %.

 

Pacific Blue, datterselskab af Sir Richard Bransons australske Virgin Blue-gruppe, lukkede i oktober for indenrigsflyvning i New Zealand efter mange års tab.
Pacific Blue flyver fortsat mellem NZ og Australien.

 
Virgin Blue er Australiens næststørste flyselskab, kun overgået af Qantas. Virgin har ca. 1/3 af det australske indenrigsmarked. Virgin Blue Group har også flyselskaberne Pacific Blue, Polynesian Blue og V Australia.

 

Pacific Blue har hjemmebase i New Zealand og flyver fra Australien og New Zealand til Cook Islands, Fiji, Tonga og Vanuatu.
Polynesian Blue er oprettet i samarbejde med regeringen på Samoa og flyver fra østaten til Australien og New Zealand. V Australia, der åbnede for et år siden, flyver mellem Australien og USA.

 
Virgin Blue-selskaberne har over 2.100 ugentlige fly til 24 byer i Australien samt otte lufthavne i New Zealand, Fiji, Vanuatu, Tonga, Samoa og Cook Islands. Sidste år havde flyselskaberne samlet 15 mio. passagerer.

 

Skrevet af Henrik Baumgarten