Staten køber flybilletter for 450 mio. kr.

Frem og tilbage er lige langt. I sommeren 2008 overtog indkøbssekretariatet i Økonomistyrelsen statens rejser og satte derefter flyrejserne i udbud for 2009 og 2010.  De rejser, som indtil da havde været styret af SKI – Statens og Kommunernes Indkøbs Service.

 

SKI gjorde sit bedste, men da der er og var tale om en rammeaftale, var det så som så med værdien af aftalerne. Det har der efter takeoff.dk´s oplysninger også været i den forløbne periode, og blandt flyselskaber har man opfattelsen af, at SKI i hvert fald havde mere seriøse valg.

 

Det hele styres fra indkøberne i statskontoret, når kontrakterne er underskrevet, gennem et bureau med en kontrakt, som udløber i 2014. Det valg faldt på Carlson Wagonlit Travel, hvorefter Via Travel og BCD Travel pænt måtte sige farvel til en omsætning, som i hvert fald i udbuddet beregnes til ca. 450 mio. kr. om året. Wagonlit vandt, da alle tre bød på ordren, og bureauet fortsætter naturligvis med statens rejsebudget.

 

Nu flyttes udbuddet tilbage til SKI, som netop har udsendt betingelserne. Tilbudsfrist er indtil 11. oktober, og i november vælges leverandører. Men det er vigtigt at understrege, at det er en rammeaftale, hvor priserne følger den eksisterende prisstruktur. Leverandørerne skal byde ind med GDS- priser. Der er altså ikke lagt op til en hård priskamp om statens rejser.

 

Dog skal det ikke forstås sådan, at man har opgivet at finde frem til de billigste rejsemuligheder. Det gælder det rigtige sortiment med destinationer, billettyper, kabineklasser og rejsepolitik.

 

220 destinationer er i spil, nemlig indenrigs, skandinaviske ruter, europæiske ruter og de interkontinentale ruter.

 

SKI har med ekspertbistand denne gang forsøgt at undgå de faldgruber som sidst, hvor hovedleverandør af statens rejser fra København til New York valgte Icelandair med skift i Reykjavik frem for to daglige direkte ruter med SAS på det tidspunkt. Det var der ikke mange, der forstod. Og næppe heller så mange, der fulgte.

 

Udbudsmaterialet findes på www.ski.dk/flyrejser

 

 

Skrevet af redaktionen