Statsstøtte til Kinas flyselskaber

Der er tale om en støtte på 5.563 milliarder yuan – knap 4,5 milliarder kroner – oveni den tidligere statsstøtte på tre milliarder yuan. Statsstøtten skal forbedre selskabets økonomi og sikre mulighederfor for fortsat at drive luftfart.

  

Til gengæld vil flyselskabet udstede 1.437 milliarder nye aktier i sit moderselskab. Tidligere på måneden har både China Eastern og China Southern Airlines udvekslet aktier i deres moderselskaber til gengæld for et statsligt tilskud på tre milliarder yuan hver.

  

Efter flere år med solid vækst på grund af den forbedrede hjemlige økonomi, oplever de kinesiske flyselskaber en faldende efterspørgsel, øget konkurrence og finansieringsproblemer på grund af den globale finanskrises indtog i verdens fjerdestørste økonomi.

  

Den kinesiske regeringen har drøftet en eventuel fusion mellem Shanghai-baserede China Eastern og selskabets mindre konkurrent Shanghai Airlines for at etablere et dominerende flyselskab med en markedsandel på 60% af indenrigsflyvningerne til og fra Kinas finansielle hovedstad.

  

Skrevet af Flemming Juul