Delta Air Lines introducerede i 2018 nye uniformer til blandt andet selskabets 25.000 kabineansatte. Men der er problemer med dem, angiveligt på grund af at de indeholder kemikalier og tungmetaller langt over den tilladte grænse for beklædningsgenstande. Derfor bliver de nu erstattet. PR-foto fra Delta Air Lines.

Stewardesser bliver syge af nye uniformer

Verdens næststørste flyselskab vil udskifte sine ellers ganske nye uniformer til blandt andet de 25.000 kabineansatte. Mange har klaget over helbredsproblemer som følge af de nye uniformer.

I maj 2018 introducerede amerikanske Delta Air Lines nye uniformer til sine tusindvis af kabineansatte og jordpersonale, blandt andet ved check-in og i gates.

Klik for stort format. Delta Air Lines har i alt Delta Air Lines 64.000 uniformspligtige medarbejdere, hvoraf 25.000 er kabineansatte. Her ses selskabets nye uniformslinje, der nu skal udskiftes. PR-foto fra Delta Air Lines.

De nye uniformer, bestilt fra og leveret af firmaet Lands End, har næsten fra starten givet problemer.

I december sidste år anlagde over 500 uniformspligtige Delta-ansatte sag an mod Lands End, hvor de oplyste, at de nye uniformer gav dem sundhedsproblemer som vejrtrækningsbesvær, hårtab, vabler og udslæt, næseblødning, sløret syn, migræne og generel træthed, skriver CNN.

Årsagen er ifølge sagsanlægget, at uniformerne i blandt andet deres farver indeholder kemikalier og tungmetaller langt over den tilladte grænse for beklædningsgenstande.

Delta sagde omvendt, at man igen har testet de nye uniformer og ikke fundet at de er sundhedsskadelige.

Men nu har Delta bøjet sig for de mange klager fra personalet og indledt arbejdet med at finde nye og mere miljøvenlige uniformer.

”De nye uniformer var certificeret som sikre. Men vi erkender, at mange ansatte fik problemer på grund af uniformerne,” siger talsmand fra Delta til CNN og tilføjer: ”Derfor er vi nu på vej med et helt nyt uniformsprogram som vi håber er klart i slutningen af 2021.”

I den mellemliggende periode kommer der fra maj i år nye midlertidige uniformer.

Delta vil ikke ændre uniformsprogrammet for medarbejdergrupper som flymekanikere, luftfragtmedarbejdere og bagageportører – selv om deres nye uniformer også kommer fra Lands End. Årsagen er, at klagerne over de nye uniformer primært er kommet fra kabinepersonalet.

Piloterne i Delta Air Lines har uniformer fra en anden leverandør end Lands End. I alt har Delta Air Lines 64.000 uniformspligtige medarbejdere.

Kabinepersonalet er ikke organiseret
CNN skriver også, at en anden udfordring for Delta er at det store flyselskab igen står overfor en kampagne om at få organiseret Deltas 25.000 kabineansatte i Association of Flight Attendants.

Da den store fagforening, der i forvejen repræsenterer 50.000 kabineansatte i 20 nordamerikanske flyselskaber, tilbød sin hjælp til Deltas kabineansatte, bøjede Delta sig og imødekom ønsket om nye uniformer, skriver CNN.

I 2010 stemte et lille flertal af Deltas kabineansatte nej til at lade sig organisere i AFA.

Delta flyver også til Københavns Lufthavn
Målt i passagerer regnes Delta Air Lines som verdens næststørste flyselskab, selve Delta og dets datterselskaber havde sidste år 204 millioner passagerer og i alt 90.000 medarbejdere.

De 204 millioner passagerer overgås kun af American Airlines Group, hvis flyselskaber sidste år transporterede 215 millioner passagerer. På tredjepladsen landede verdens største lavprisselskab, amerikanske Southwest Airlines med tæt på 163 millioner passagerer.

Delta Air Lines har i en årrække som eneste flyselskab fra USA betjent Københavns Lufthavn med en relativ kort sæsonrute fra New York JFK, men i år skruer Skyeam-medlemmet kraftigt op på den daglige rute, der i år betjenes næsten et halv år.

Der bliver mellem 1. maj og 24. oktober daglige flyvninger fra JFK til Københavns Lufthavn med en Boeing B767 med 225 passagersæder, 25 på Delta One (business class), 29 på Delta Comfort og 171 på economy.

Det betyder i runde tal, at Delta vil tilbyde omkring 80.000 sæder mellem New York og København – hvis der bruges samme flytype gennem hele sæsonen.

Fra JFK har Delta i snit over 240 daglige afgange til 100 destinationer i og udenfor USA.

Relaterede artikler:

USA-flyselskab udvider kraftigt på København

Delta: Vi er størst mellem USA og Europa

Flyselskab siger OK til stewardesser i bukser