Omkring 65 procent af gæsterne i udlejede danske feriehuse er tyskere. Ifølge VisitDenmark forventer cirka 40 procent af de tyske gæster, at bæredygtige og miljøvenlige hensyn vil påvirke deres rejsevalg fremover – også til danske sommer- og feriehuse. Arkivfoto: VisitDenmark.

Stigende elpriser fordyrer udlejning af feriehuse

De høje elpriser forøger udgiften til at leje et feriehus markant. Det påvirker konkurrenceevnen og vil påvirke antallet af gæster, forudser Dansk Erhverv og Feriehusudlejernes Brancheforening.

I juli i år var der ifølge Danmarks Statistik 4,2 millioner målbare, kommercielle overnatninger i danske sommer- og feriehuse. Bookninger af feriehuse for resten af i år er syv procent under samme tidspunkt sidste år. De tyske bookinger er faldet tre procent, de danske er nede med 39 procent.

Cirka hvert femte af Danmarks anslåede 220.000 sommerhuse udlejes til turister. Men sammenlignet med 2019, året før coronakrisen, er bookingtallene for resten af i år 19 procent højere end i 2019, påpeger Feriehusudlejernes Brancheforening og Dansk Erhverv i en fælles pressemeddelelse.

I den siger direktør i Pia Loft fra Feriehusudlejernes Brancheforening: ”Vi kan se, at den meget høje elpris forøger den samlede udgift til en ferie i et feriehus markant. Det påvirker vores konkurrenceevne og vil alt andet lige påvirke antallet af gæster. Både danske og udenlandske gæster går op i, at de på deres ferie bor i et hus, hvor der passes på naturens ressourcer.

Det kan være sommer- og feriehuse med energieffektive forbedringer, energieffektive hvidevarer, energirigtige vinduer, varmepumpe, moderne toiletter og bad med fokus på vandforbrug,” siger Pia Loft.

Der lurer farer forude
Hun suppleres af markedschef for blandt andet turisme i Dansk Erhverv, Lars Ramme Nielsen, der siger: ”Der lurer farer forude med de stigende energipriser og den stigende inflation. Det kan komme til at betyde en nedgang i de kommende måneder og i 2023.”

Dansk Erhverv og Feriehusudlejernes Brancheforening ønsker, at ejere af feriehuse, der udlejes, tilskyndes til at energirenovere og -effektivisere deres feriehuse. Kort sagt gør så meget som muligt for at nedbringe antallet af forbrugte kWh, hedder det.

De grønne investeringer i feriehusene skal foretages af husejere. Dansk Erhverv og Feriehusudlejernes Brancheforening foreslår et nyt grønt energiforbedringsfradrag på 40.000 kroner til at sætte gang i investeringerne i bæredygtige danske feriehuse. Det er i princippet en genindførelse af håndværkerfradraget for feriehuse, men udelukkende til energiforbedringer, oplyses det.

Det vil forringe servicen
Og i pressemeddelelsen siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK – De Samvirkende Købmænd:

”Vi kan også se, at der med de stigende energipriser er fare for, at nogle mindre købmandsbutikker i Kyst- og Naturdanmark vil vinterlukke. Det vil både skyldes, at der måske kommer færre gæster i de kommende måneder og næste år og de direkte stigende energiudgifter for selve købmandsbutikken. Det vil forringe servicen og oplevelsen ved at holde ferie i Danmark.”

Relaterede artikler:

Danskerne svigtede danske sommerhuse i juli

Trods genåbning ferierer flere danskere i Danmark

Tyske turister vil mere end feriehus ved Vesterhavet