Stigende overskud hos Amex i Danmark

forretningsrejsendeREJSEBUREAUER: Danmarks næststørste erhvervsrejsebureau så sidste år et lille fald i omsætningen – til gengæld blev overskuddet mere end fordoblet. Amex haler ind på landets største erhvervsrejsebureau.

Mens den danske afdeling af American Express Global Business Travel, Amex mellem venner, i regnskabsåret 2014 omsatte for 1,250 milliarder, faldt omsætningen sidste år til 1,213 milliarder kr.

Til gengæld blev resultatet efter skat mere end fordoblet fra 3,7 mio. kr. i 2014 til 7,9 mio. kr. sidste år, oplyser Amex direktør i Danmark, Thomas Friis Rasmussen, til standby.dk

Hård konkurrence blandt erhvervsrejsebureauer i Danmark betyder ofte, at de trods stor omsætning lander små overskud.

”2015 gav tilfredsstillende resultat. Der var lille fald i omsætningen, men til gengæld voksede overskuddet markant og vi fik også sidste år flere store nye kunder, bl.a. Carlsberg og MAN,” siger Thomas Rasmussen og tilføjer, at Amex i Danmark i år fortsætter sin ekspansion, hvor han mindst forventer samme overskud som sidste år.

”Transaktionsmæssigt er vi på nuværende tidspunkt foran samme tid sidste år med et tocifret tal,” siger han.

Amex i Danmark har tidligere været plaget af enorme underskud, men fik i 2013 ”vendt bøtten” og har siden givet overskud, siger Thomas Rasmussen, der blev direktør for erhvervsrejsebureauet sidste forår.

Samlet har Amex i Danmark ca. 200 virksomheder som kunder. A.P. Møller-Mærsk er klart størst og beskæftiger ca. halvdelen af Amex 125 medarbejdere i Danmark.

A.P. Møller-Mærsk køber på verdensplan årligt rejseydelser for ca. to milliarder kr. Det bliver til ca. 400.000 rejser (transaktioner), hvoraf de 300.000 er flybilletter, har rederiet tidligere oplyst til standby.dk

Thomas Rasmussen forklarer stigningen i overskuddet hos Amex i Danmark med ”effektiviseringer, vi prøver at gøre tingene smartere og passer på omkostninger. Vi tror på gamle dyder, hvor god service har sin pris. Vores kunder kan f.eks. bruge vores ”80-20” koncept – det betyder, at 80 pct. af henvendelserne fra kunden besvares indenfor 20 sekunder. Det er selvfølgelig mandskabskrævende.”

CWT er fortsat største erhvervsrejsebureau i Danmark med omsætning på ca. 1,3 milliarder kr. sidste år – en nedgang med 200 mio. kr. og et millionunderskud.

Ifølge tal fra Amex har CWT ca. 21 pct. af det danske marked for erhvervsrejser, Amex 20 pct., Egencia (tidligere Via Travel) 18 pct. og BCD Travel 16 pct. De øvrige større erhvervsrejsebureauer, f.eks. HRG og Vejle Rejser, har encifret del af markedet.

Amex oplyser også, at 15-18 pct. af omsætningen på området for forretningsrejsende ligger hos mindre danske erhvervsrejsebureauer.

Halvdelen af American Express Global Business Travel, der er i 140 lande verden over, blev i 2014 købt af Qatar Investment Authority for 900 mio. dollars. Amex har de øvrige 50 pct.