Stjernedrys fra Fredericia til København

tumle-og-havfruerne_GalleryImageSOMMERKLUMME: Det er så godt, men alligevel så mærkeligt, at Fredericia Teater skal redde sommersæsonen i København, hvor Det Kgl. Teater og private teatre bare holder rigtig, rigtig lang sommerferie.

Af Ejvind Olesen

Nej, jeg har ikke set Disneys Den lille Havfrue, hverken i New York eller på Operaen i København her i de varme sommeraftener. Men jeg har læst anmeldelserne, og det er et sandt stjernedrys. Som det var sidste år, da samme trup fra Fredericia tryllebandt københavnerne og deres gæster i juli, mens teatrets egen stab holdt lang ferie.

Vi bevæger os hovedsageligt på fem til seks stjerner. Eneste undtagelse er Politiken med kun fire. Men lad det nu hvile. Der er på forhånd solgt 50.000 billetter, og forestillingen ruller videre i København 17. august, når Det Kgl. Teaters egne kunstnere begynder at vende tilbage fra ferien.

Jo, der spilles teater i New York og London – selv om sommeren. Der spilles også i august i Wien og i Østrig på store friluftsscener med skuespillere, sangere og musikere fra Wien. Men kun arrangeret af private selskaber, mens Volksoper og Staatsoper holder lang sommerferie.

I Københavns forsøgte Det Kgl. Teater sig med en sommerrevy uden den store succes. Så går det bedre i Tivoli i år.

Men pointen er, at vore gæster gerne vil underholdes med ballet, opera, musicals – som de forstår – når de er på besøg i København om sommeren. Det kræver bare, at der er noget at se på. Det skal en attraktiv turistby have.

Og her er det så Fredericia Teater kommer ind og redder Operaen fra at ligge i dvale i to til tre måneder. Tak for det.

Skuespillerne? De vil da gerne have noget at lave. Se blot rundt på landets revyscener.

Det kunne både Det Kgl. Teaters ledelse, de private og Wonderful Copenhagen godt give en tanke.

Hvis de orker i varmen!