Stockholm vil have amerikansk paskontrol

USA paskontrol lufthavnStockholms Arlanda-lufthavn er på vej til at overhale bl.a. Københavns Lufthavn indenom efter den svenske regering nu støtter ønsket om at få pasbetjente fra USA stationeret i Arlanda. Dermed bliver flypassagerer pasbehandlet i Arlanda og slipper for den ofte lange ventetid ved ankomsten til USA.

I dag har kun Irland i Europa den såkaldte US preclearance ved flyvninger fra Irland til USA. Får Arlanda-lufthavnen denne mulighed, vil det øge lufthavnens tiltrækningskraft af nye ruter mellem Stockholm og USA – ligesom det bliver mere attraktivt at flyve til USA fra Stockholm.

Ved US preclearance gennemføres amerikansk paskontrol før afgangen fra Stockholm – i stedet for ved ankomsten til USA. Dermed slipper rejsende fra Stockholm til USA for at stå i kø med passagerer fra andre udenlandske flyselskaber i hvad der kan være en timelang ventetid.

I dag har Sverige ca. 500.000 årligt rejsende til USA – Stockholm Arlanda har direkte USA-ruter med primært SAS til Chicago og New York ligesom Norwegian har ruter til USA.

”Vi arbejder med at gøre Arlanda til Nordens førende lufthavn – US preclearance vil være endnu et skridt mod dette mål,” siger Torborg Chetkovich, koncernchef i Swedavia, der driver Arlanda og ni andre større svenske lufthavne.

En US preclearance skal godkendes af såvel de amerikanske som svenske myndigheder. Swedavia vurderer, at der kan gå to år fra aftalen er på plads, til amerikansk grænsekontrol er klar på Arlanda.

Der har flere gange været tale om at få US preclearance i Københavns Lufthavn, som har flere USA-ruter end f.eks. Arlanda. Men indtil videre er der blevet ved snakken og de gode intentioner.

Værtslandet for US preclearance betaler hovedparten, mindst 75 pct., for stationeringen af amerikanske pas-betjente i f.eks. Stockholm.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.