Arkivpressefoto fra Parga i Grækenland: Pontus Wallin for Ving Norge.

Stor forskel på hjælp til norske rejsebureauer

Den norske regering har afsat en halv milliard kr. til at støtte rejsebureauerne med at tilbagebetale aflyste pakkerejser. Det hjælper de små og mellemstore, men ikke de store, lyder vurdering.

(Artiklen er opdateret med præcisering af forskellen på tilskud og redningspakker til rejsebureauer)

Den norske regering deler en hjælpepakke på i alt to milliarder norske kroner op i to dele, 500 millioner kroner bliver et direkte tilskud til at tilbagebetale rejsekunder for annullerede pakkerejser. Mens resten kan bruges som egentlige lån.

Hvert norske rejsebureau kan dog højest få op til ni millioner norske kroner i tilskud til at refundere aflyste pakkerejser. Det er en dråbe i havet for de store som charterrejsebureauerne Apollo, TUI og Ving (sidstnævnte er en del af Spies-familien i Nordic Leisure Travel Group, red), skriver avisen Dagens Næringsliv.

Om den halve milliard norske kroner, cirka 345 millioner danske kroner, til deling mellem de norske rejsebureauer, siger Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i en af arbejdsgiverforeningerne, Virke:

”Dette er en tiltrængt redningskrans til den norske rejsebranche. Nu kan mange rejsebureauer reddes. En ud af fire udenlandske turister kommer til Norge via et incomingbureau, der er en livsnerve for norsk det norske rejseliv. Samtidig kan pengene også bruges til at returnere de penge, norske forbrugere skal have tilbagebetalt for aflyste pakkerejser,” siger han.

En dråbe i havet
Den nye norske aftale for rejsebureauer betyder blandt andet, at rejsebureauerne maksimalt kan få udbetalt 80 procent af de beløb, de skal tilbagebetale til forbrugerne, dog højest 800.000 euro, skriver DN.no

”Jeg forstår ikke denne grænse. Det betyder at de store charterselskaber får relativt lidt i forhold til, hvad de skal tilbagebetale,” siger Ivar Horneland Kristensen.

Norges største pakkerejsebureau, Ving, skal tilbagebetale flere hundrede millioner kroner for aflyste pakkerejser. Og her rækker de ni millioner kroner, hvert bureau højest kan få i direkte tilskud, ikke langt.

Marie-Anne Zachrisson fra informationsafdelingen hos Ving Norge siger, at de 800.000 euro er en streg i regningen. ”Otte-ni millioner kroner er i dette tilfælde småpenge for os og vores konkurrenter fra Apollo og TUI. Vi er skuffet over beløbene, de bliver som en dråbe i havet.”

Relaterede artikler:

Rejsebureauer mangler milliarder til tilbagebetalinger

Spies-koncernen skal spare op til 30 procent

Forlængede rejsevejledninger dyre for rejsebureauer