Stor hotelkæde har problemer med husleje til danske hotelejere

HOTELLER: Den næststørste hotelkæde i Danmark, norske First med 18 hoteller, har de seneste to måneder ikke betalt husleje til nogle af de ejendomsselskaber som ejer bygningerne med mindst seks af kædens hoteller i Danmark. Sagen kan ende i retssystemet.

Det fyger med millionbeløb og hele og halve beskyldninger mellem bl.a. de to norske hotelkonger, Asmund Haare, der kontrollerer First Hotels, og Petter Stordalen, som står bag Choice Hotels.

I april 2011 overtog First 12 Choice-hoteller i Danmark, tre af disse hoteller er i dag ikke med i kæden.

Som led i overtagelsen fik Asmund Haare en medgift på op mod 220 mio. norske kr. fra Choice til bl.a. at dække Choice-kædens høje danske hotellejeaftaler.

170 mio. af pengene skulle bruges til husleje for de tidligere Choice-hoteller i Danmark, mens de 50 mio. kr. var øremærket udgifter ved omstruktureringer i forbindelse med First’s overtagelse af de danske Choice-hoteller, skriver norske finansavisen.no – Choice’s ejer, Petter Stordalen, bekræfter tallene.

Mange af disse penge er nu angiveligt væk – og First betalte ikke husleje for februar og marts til ejerne af hotelbygningerne for mindst seks danske First-hoteller.

Det drejer sig om de københavnske hoteller First Hotel Østerport, Clarion Collection Hotel Neptun, First Hotel Esplanaden, First Hotel Høje Taastrup og First Hotel Marina i Vedbæk samt First Hotel Europa i Aalborg.

Medejer af og bestyrelsesformand for kommanditselskabet bag hotelejendommen Hotel Østerport, Henrik Busch, siger til standby.dk:

”Tidligere blev Hotel Østerport drevet af Choice, som havde konto med 1,4 milliarder norske kr. til garanti for betaling af bl.a. huslejer til de ejendomsselskaber, hvor Choice stod for driften af flere hoteller. Jeg ved ikke, om der er sket en selskabstømning, men i juli 2011, få måneder efter First havde overtaget Choice i Danmark, var kontoen med de 1,4 milliarder kr. næsten tom.”

”Vi sendte skarpt brev til Choice’s ejer, Petter Stordalen, og deres bestyrelse for at få en forklaring og en fortsat garanti for huslejen til Hotel Østerport. De mange penge synes forsvundet på mystisk vis – og vi ville sikre os, at der ikke var sket noget ulovligt,” siger Henrik Busch og fortsætter:

”Vi havde senere i 2011 et godt møde med Asmund Haare, som garanterede, at First overtog alle forpligtelser, herunder husleje. Hotel Østerport går nu bedre end det har gjort de sidste 5-6 år, trods problemer med bundlinjen. Vi har i hele forløbet med First haft en positiv dialog – derfor er det trist, når man så render fra sine aftaler og forpligtelse.”

Henrik Busch, der også er i bestyrelsen for bl.a. Wonderful Copenhagen, fortsætter:

”Sidste sommer havde vi møde med to repræsentanter fra First. De ønskede at udarbejde en ny plan for hotellet og ville vende tilbage i løbet af efteråret. De vendte aldrig tilbage.”

”Det seneste er så, at First ikke har betalt husleje til Hotel Østerport for februar og marts i år. Det er sket et par gange, at huslejen har været lidt forsinket, men aldrig at vi ikke fik beløbet, hvis størrelse, jeg ikke ønsker at oplyse.”

Ifølge brancheanalytiker Ole Egholms seneste analyse af økonomien i hotelbranchen er den månedlige husleje på Hotel Østerport godt en mio. kr. – eller 72.000 kr. per værelse om året – i 2011-tal.

”Det hele er lidt mystisk og vi undrer os over, at First ikke har henvendt sig inden man undlader at opfylde sine forpligtelser. Vi fik i forrige uge et møde med First for en redegørelse. Vi opfatter det som grov misligholdelse af kontrakten når huslejen ikke betales,” siger Busch der tilføjer, at Hotel Østerport er i dialog med ejerne af andre hotelbygninger i Danmark, der også har First som hoteloperatør.

”Vi håber på en løsning på huslejespørgsmålet og undgå en konkursbegæring mod First i Danmark. Men vi og andre berørte udlejere overvejer en retssag i Norge mod First, dets ejer og bestyrelsesmedlemmer, for at få vores tilgodehavender,” siger Henrik Busch og tilføjer:

”Ligesom Petter Stordalen og hans bestyrelse for Choice heller ikke kan vide sig sikre, da vi opretholder mulighed for at også at gøre vores krav gældende mod hans selskaber, hvis der er sket en ulovlig handling ved at tømme selskabet bag garantierne for penge.”

Og der er mange penge på spil. Ifølge hotellets seneste 2011-regnskab ligger der en huslejeforpligtelse til ejerne af Hotel Østerport på 166,8 mio. kr. på en kontrakt, der løber til udgangen af 2024, oplyser Ole Egholm.

“En årlig husleje med en fast årlig stigning på omkring 2 pct. er pragtfuldt for udlejer, men grufuldt for hoteloperatøren, hvis markedet ikke følger med. Og det har det ikke gjort de sidste fire år,” siger Ole Egholm.

Til standby.dk siger Regionsdirektør Operations for First Hotels i Danmark, Tony Bak: ”Denne historie har jeg ingen kommentarer til – First Hotels udtaler sig ikke om løbende forhandlinger med vores husejere.”

Formand for hotelerhvervets arbejdsgiverforening, Horesta, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen siger: ”Det er usædvanligt at en hoteloperatør ikke betaler sin husleje, Horesta følger sagen tæt – derudover har jeg ingen kommentarer.”