Myndighederne i det nordlige Thailand slås med udfordringer fra luftforurening. Arkivfoto fra Wikipedia: Takeaway.

Thailandske turistbyer udfordret af luftforurening

Det nordlige Thailand er årligt i den tørre årstid fra november til marts udfordret af luftforurening fra afbrænding af skov og marker. I år er smoggen særlig slem, det belaster regionens hospitaler.

Luftforureningen er i denne tid særlige slem i det nordlige Thailand omkring storbyerne Chiang Mai, Thailands næststørste by, og Chiang Rai. Smoggen kommer fra landmænds årlige afbrænding af deres marker med sukkerrør og ris, skriver flere medier, blandt andet BBC.

Chiang Mai og Chiang Rai i det nordlige Thailand ligger tæt på nabolandene Burma (Myanmar) og Laos, hvorfra smog fra afbrænding også blæser mod Thailand, afhængig af vindforholdene.

I år er smoggen kraftig og dermed skadelig for mennesker og dyr, også fordi der er meget vindstille, så smoggen ikke blæses væk. Det har betydet, at millioner af mennesker i området har vejrtrækningsproblemer, og mange må søge hjælp hos læger og på regionale hospitaler på grund af relaterede luftvejsgener.

En beboer i Chiang Rai siger til BBC, at han ikke mindes at have set så kraftig og tyk smog i mange år, som det er tilfældet netop nu. ”Vores børn ved ikke bedre, de tror bare at det er en naturlig tyk tåge, men det er en sundhedsskadelig dis,” siger han. Selv om også børn holdes inden døre, er de stadig udfordret af den øjeblikkelige luftforurening.

På Chiang Rai’s Mae Chan Hospital, siger doktor Veera Isarathanan til BBC, at smoggen navnlig er skadelig for nyfødte. ”Spædbørn kan ikke bruge mund- og næse-dækkende masker,” siger lægen.

Millioner udfordret af luftforureningen
I sidste måned anslog Thailands sundhedsmyndigheder, at over 1,3 millioner mennesker i Thailand var ramt af følgevirkninger fra luftforureningen.

Drone-fotos fra blandt andet Chiang Rai viser byen indhyllet i smog. Luftforureningen er i visse områder så høj, at små partikler i smoggen suges med ned i lungerne og kommer derfra ud i blodet på mennesker og dyr. Partiklerne kan også give kløe i øjne og på huden, hoste og andet. Det udfordrer blandt andet mennesker, der allerede har problemer med hjertet og lungerne.

BBC skriver, at alene i dele af Chiang Rai er luftkvaliteten næsten 125 gange over hvad verdenssundhedsorganisationen, World Health Organization, betegner som sikker.

Der er lovgivning mod afbrænding af marker og skove, men de bliver sjældent efterlevet. For landmænd er det billigere at rydde marker for at gøre klar til næste vækstsæson ved blot at afbrænde deres marker.

 

Relaterede artikler:

Thailand dropper krav om færdigvaccinering

Ferieparadis oversvømmes af russiske turister

Eksplosion i salg af rejseforsikringer til backpackere