Mange spanske hoteller er hårdt ramt af konkursen hos Thomas Cook UK. Så sent som i juni i år åbnede Thomas Cook dette Casa Cook Hotel på Ibiza med 189 værelser. Pressefoto: Spies.

Thomas Cook-konkurs kan tage 500 hoteller med i faldet

500 hoteller i Spanien kan blive tvunget til at lukke efter konkursen i Thomas Cook-gruppens britiske moderselskab. Hotellerne havde alle eller mange gæster fra netop rejsegiganten.

Tallet på de 500 spanske hoteller, der kan være konkurstruet efter krakket hos Thomas Cook UK, kommer fra Jean Molas, formand for den spanske sammenslutning af 15.000 hoteller- og turismeaktører, Confederation of Hotels and Tourist Accommodation.

I første omgang anslog den spanske turismebranche, der var største modtager af gæster fra Thomas Cook UK, at konkursen i den britiske rejsegigant ville koste dens medlemmer omkring 200 millioner euro, cirka 1,5 milliarder kroner, i ubetalte regninger fra Thomas Cook.

”Der er formentlig 500 hoteller som står foran lukning på grund af Thomas Cook-konkursen – og situationen vil blive endnu være, hvis den spanske regering ikke griber ind og hjælper,” siger Jean Molas til den store spanske avis El País.

Af de 500 spanske hoteller, han forudser vil lukke i kølvandet på Thomas Cook-konkursen, har omkring 100 udelukkende haft Thomas Cook-gæster, mens de øvrige af de anslåede 500 lukningstruede spanske hoteller har haft en belægning af Thomas Cook-gæster på mellem 30 og 60 procent.

Jean Molas nævner som eksempel et hotel på den kanariske ø Fuerteventura der netop er blevet renoveret for 150 millioner kroner, og som nu – uden hjælp – pludselig har 700 værelser uden gæster og 200 medarbejdere, der skal have deres løn.

Thomas Cook var ifølge den spanske avis næststørste rejsearrangør til Spanien med 7,3 millioner årlige turister. De hårdest ramte områder i Spanien er blandt andet De kanariske Øer og Balearerne med blandt andet Mallorca og Ibiza. Her er omkring 40 procent af hotellerne ramt af Thomas Cook-konkursen.

Ligeledes vil blandt andet Spanien blive hårdt ramt af manglende turister, hvis andre store rejsearrangører ikke udbyder mere flykapacitet til landet. Ifølge den spanske hotelbranchechef havde Thomas Cook 30 procent af flystolene fra Nordeuropa til Spanien.

Thomas Cook Northern Europe ikke ramt af konkurs
Konkursen mandag i sidste uge i Thomas Cook Group – moderselskab for blandt andet Thomas Cook Northern Europe, TCNE, har naturligvis også påvirket Spies, der er Danmarks største rejsearrangør.

Men Spies – og de øvrige selskaber i TCNE, Ving i Sverige og Norge, Tjäreborg i Finland samt Nordens største charterflyselskab, Thomas Cook Airlines Scandinavia – er stadig i fuld vigør.

TCNE er nemlig en selvstændig juridisk del af selve Thomas Cook Group, og kuratorerne i konkursboet efter Thomas Cook-koncernen arbejder også for at få solgt TCNE, der i mange år har været koncernens guldæg med ofte trecifrede årlige millionoverskud.

Relaterede artikler:

 Spies venter spændt på nyt om ny ejer

Stort fald i danske ankomster til Spanien

DRF kritiserer tidligere Spies-ejer