Efter konkursen i Thomas Cook-gruppen står koncernens fly indtil videre på jorden – det gælder også Thomas Cook Airlines Scandinavia, der primært flyver for familiemedlemmerne Spies i Danmark, Ving i Norge og Sverige samt Tjäreborg i Finland. Pressefoto: Thomas Cook.

Thomas Cook-konkurs: Konkurrenter kigger efter flere pladser

Rejsegarantifonden har ikke fået henvendelse om hjemtransport af strandede danske Spies-gæster efter Thomas Cook-koncernen med blandt Spies gik konkurs natten til i dag. Konkurrenterne kigger efter ledige pladser.

(Artiklen opdateres løbende – se tidspunkt for seneste opdatering i teksten lige under selve overskriften)

Konkursen i blandt andet Spies’ britiske moderselskab, Thomas Cook, natten til i dag, mandag, rammer også Thomas Cook Northern Europe med blandt andet Danmarks største charterrejsebureau, Spies, og Nordens største charterflyselskab, Thomas Cook Airlines Scandinavia, TCAS.

TCAS har 12 fly, ni mindre fra Airbus A320-familien og tre store Airbus A330 til langruterne. TCAS har aflyst sine afgange resten af mandagen, oplyser Spies’ hjemmeside. Dermed er passagerer, der i dag skulle have været hjem med TCAS indtil videre strandet på deres rejsemål, hvilket drejer sig om cirka 1.400 passagerer.

Søndag oplyste Spies til STANDBY.dk, at selskabet havde 6.675 gæster fra Danmark på rejse. 

Spies’ hjemmeside skriver blandt andet mandag morgen: “Da vi ikke kan nå at tilbyde alternative løsninger betyder det ifølge pakkerejseloven, at vi refunderer hele rejsen. Alle pakkerejser med Spies er omfattet af pakkerejseloven. Rejser med rutefly som SAS, Norwegian, Thai Airways påvirkes ikke (af konkursen i Thomas Cook, red)”

Ingen henvendelse til Rejsegarantifonden
Direktør i Rejsegarantifonden, Birgitte Fjeldhoff, sagde mandag morgen til STANDBY.dk, at Rejsegarantifonden ikke har fået nogen henvendelser fra Spies/TCAS om at få strandede danske rejsende hjem til Danmark.

Birgitte Fjeldhoff siger: ”Vi henviser indtil videre til informationerne på Spies’ hjemmeside. Vi er netop nu ved at danne os et overblik.”

Rejsegarantifonden har lagt teksten fra Spies’ hjemmeside i forbindelse med Thomas Cook-konkursen på Rejsegarantifondens hjemmeside.

Birgitte Fjeldhoff fortsætter: ”Et moderselskabs konkurs medfører ikke nødvendigvis datterselskabers konkurs, hvis datterselskabet er sundt og kan køre videre. Så vidt jeg lige nu kan se, er Spies ikke gået konkurs.

Spies er heldigvis så stort og professionelt, at de har forberedt sig og kan kontakte deres kunder,” siger Birgitte Fjeldhoff til STANDBY.dk

Konkurrenter kigger på mere kapacitet
Spies er Danmarks største charterrejsebureau. Og flere af kollegerne/konkurrenterne kigger nu på, om de har ekstra pladser eller kan indsætte ekstra fly.

Et af Nordens største charterrejsebureauer, Apollo Rejser, hører under DER Touristik. Herfra siger Leif Vase Larsen, administrerende direktør for DER Touristik i Nordeuropa (udover Norden også Storbritannien, Holland og Belgien) til STANDBY.dk:

”Vi kigger på situationen og vil være behjælpelig, hvor vi kan med blandt andet at få strandede passagerer hjem til blandt andet Norden. Vi må se, hvad der sker i dag og de kommende dage.”

Fra et af Danmarks andre store charterrejsebureauer, TUI, siger pressechef Mikkel Hansen til STANDBY.dk:

”Vi er ved af, hvor mange rejsende konkursen i Thomas Cook berører. Der er lige nu mange uafklarede spørgsmål.”

Og fra administrerende direktør i Bravo Tours, Peder Hornshøj, lyder det: ”Vi kigger på, hvad vi kan gøre for at hjælpe i denne situation – men som udgangspunkt er det svært, fordi også vi flyver med mange fyldte fly.”

2,6 millioner flypassagerer
Selve Thomas Cook Airlines Scandinavia har 1.100 fuldtidsstillinger og transporterer årligt cirka 2,6 millioner rejsende.

Omkring 95 procent kommer fra familiemedlemmer i Thomas Cook Northern Europe-familien: 20 procent fra Spies i Danmark, 45 procent fra Ving i Sverige og 25 procent fra Ving i Norge, mens de resterende er fra finske Tjäereborg.

Herudover flyver TCAS blandt andet charterserier for Apollo Rejser, Club La Santa og TUI.

Relaterede artikler:

Thomas Cook er kollapset

Medie: Spies nu i spil til frasalg fra Thomas Cook

Britiske myndigheder har nødplan for Thomas Cook-kollaps