Tjekkiet forventes i dag at skifte fra gul til orange i de danske rejsevejledninger. Arkivpressefoto: Czech Tourism.

Tjekkiet på vej mod orange i rejsevejledninger

Når Udenrigsministeriet i eftermiddag opdaterer rejsevejledningerne skifter Tjekkiet formentlig fra gul på til orange. Spanien, Frankrig og Kroatien har Europas højeste smittetryk.

Smittetallet i Tjekkiet er nu 68,8 for de seneste 14 dage viser det dagligt opdaterede liste fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control. Data fra ECDC bruges af Statens Serum Institut til at udarbejde de data, Udenrigsministeriet blandt andet baserer sine ugentlige rejsevejledninger på.

Dermed ligger Tjekkiet over kriteriet om et nationalt smittetal på under 30 per 100.000 indbyggere.

De højeste smittetal i Europa er i dag, torsdag, ifølge ECDC, Spanien med 259,8, Frankrig med 130,4 og Kroatien med 92,1. Danmark har til sammenligning 32,3.

Der er ikke andre lande end Tjekkiet indenfor EU/Schengenlandene, hvis tal siden sidste uge er steget fra et gult til et orange smittetal, der betyder, at alle ikke-nødvendige turistrejser frarådes. Der gælder andre regler for erhvervsrejser.

Fraråder rejser af to årsager
Inden for EU/Schengenlandene fraråder Udenrigsministeriet netop nu alle ikke-nødvendige rejser (orange) til Andorra, Belgien, Frankrig, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Rumænien, Spanien og San Marino på grund af smittetallene.

I forhold til andre landes indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, frarådes alle ikke-nødvendige rejser pt. til Irland, Letland, Estland, Litauen, Island, Finland, Slovenien og Ungarn. Disse indrejserestriktioner kan blandt andet betyde, at eksempelvis danskere skal i karantæne ved indrejse til landet.

Også liste over med rejsevejledninger for tredjelande
Udenrigsministeriet har også en liste over mulige rejselande udenfor EU- og Schengen-området, som det kan overvejes at åbne for, fordi de lever op til fastsatte COVID-19 kriterier for indrejse til EU. EU’s landeliste opdateres hver 14. dag.

EU’s seneste liste omfatter: Australien, Canada, Georgien, Japan, Kina, New Zealand, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunesien og Uruguay.

Alle Udenrigsministeriets rejsevejledninger for landene på EU’s liste er fortsat orange, som følge af landenes indrejserestriktioner.

Relaterede artikler:

EU ønsker ens rejsevejledninger

Kapløb for at nedbringe smittetal på de Kanariske Øer

Miniputland blev orange i rejsevejledningerne