Total satsning på Airbus A380

Med åbningen af sin enorme nye terminal i Dubai er landets fremtid blevet mere afhængig af verdens største passagerfly.

Emirates, Dubais statsejede flyselskab, har startet sine flyvninger fra terminalen, der er målrettet til at betjene netop Airbus A 380. Den 528.000 kvadratmeter store terminal koster over tre milliarder dollar og har 20 gates, som alle er forsynet med broer i to etager med henblik på hurtig betjening af gigantflyene.

På grund af sin størrelse er A380 blevet en vigtig del af Dubais planer for økonomisk vækst med baggrund i turisme.

Emirates er en vigtig nøglekunde hos Airbus med sin store interesse for A380. Selskabet er den største enkeltkunde og flyver nu med 31 fly af typen, mens yderligere 59 er i ordre. Dermed er Emirates kunde til over en tredjedel af de solgte 257 Airbus A380.

Emirates præsident Tim Clark sagde sidste september, at flyselskabet i princippet er villigt til at bestille yderligere 40 af flytypen, men ganske enkelt mangler plads til dem.

Dubai har brug for hurtig transport af mange feriegæster, forretningsfolk og handlende til og fra det lille land, som savner naboernes enorme oliereserver og netop er kommet sig over erhvervslivets gældskrise og ejendomssammenbruddet i 2009-2010 efter en enorm satsning på turisme og store investeringer fra andre lande i Mellemøsten, Indien og Europa.

Landets regent, Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, fortsætter strategien og har planer om opførelse af verdens største shopping mall med plads til 80 millioner besøgende om året og opførelse af yderligere 100 hoteller.

Forudsætningen herfor er blandt andet en langt større passagertrafik, som Dubai ønsker skal overstige 90 millioner i løbet af seks år. Sidste år var passagertallet 55 millioner.Den nye terminal har kapacitet til at handle 10.000 flyrejsende i timen.

Ud over Dubai International er der planer om sidst i 2013 at åbne den nye Al Maktoum International for passagertrafik. Den har en planlagt kapacitet på op til 160 millioner passagerer.