Trådløs opladning af telefon i flybordet

En trådløs løsning til opladning af mobiltelefon på fly udviklet af Astronics. Foto: Runway Girl Network

TEKNOLOGI: Det amerikanske firma Astronics har udviklet en ny trådløs løsning til opladning af mobiltelefoner på fly. 

Alle kender nok situationen, hvor ens mobiltelefon er ved at løbe tør for strøm. Også ombord på et fly.

Og så er det heldigt, at mange flyselskaber efterhånden tilbyder passagererne stik, hvor man kan oplade telefonen via en almindelig opladerledning.

Trådløse løsninger er dog ved at finde indpas i flere teknologier, og nu tyder det på, at trådløse oplademuligheder på fly vil blive en del af luftfartsfremtiden. Det skriver Runway Girl Network.

Det amerikanske firma Astronics, der laver elektroniske løsninger til luftfarten, har nemlig udviklet en trådløs model for opladning af mobiltelefoner. En docking station er bygget ind i flybordet i sædet foran, og på den måde kan man sætte sin telefon til opladning, mens man spiser, sover eller læser en bog. Løsningen vil også blive tilgængelig for rejsende på økonomiklasse.

Kontrakt med flyselskaber i USA
Astronics har fokus på elektroniske løsninger til kortdistancefly, og virksomheden har indtil videre skrevet kontrakt med seks store amerikanske flyselskaber, der i alt råder over 1.400 kortdistancefly. Astronics vil – ud over den trådløse løsning – også tilbyde strømforsyninger i form af 110V og USB med højt output.

Den stigende tendens med WiFi-løsninger ombord på fly, indbyder passagerer til endnu større brug af mobiltelefoner i luften, hvilket selvsagt kræver oplademuligheder.

”Hvis du kommer ind i et fly og kigger rundt, hvem oplader så? Alle – og ikke kun First eller Business,” siger Mark Peabody, der er formand for Astronics Advanced Electronics Systems, til Runway Girl Network.

Astronics indgik i 2015 et eksklusivt partnerskab med SmartTray, der står for at fremstille de intelligente flyborde. Det er dette samarbejde, der fremover vil gøre det muligt trådløst at oplade sin mobiltelefon på fly.

”Hvis du havde spurgt mig for et år siden, hvorvidt trådløs opladning ville komme til økonomiklassen, ville jeg have sagt, at jeg forestillede mig, det ville komme til First eller Business Class, fordi der er mere plads. Men folk, der har talt med os, har i mange tilfælde snakket om en løsning til økonomiklassen,” siger Dennis Markart, der er direktør for forretningsudvikling hos Astronics.

Stor interesse
Nu har den amerikanske virksomhed altså udviklet en konceptløsning af bakkebordet til økonomiklassen, som man kan se på billedet øverst i artiklen. Og interessen er yderst stor for den ledningsfrie opladeløsning.

”Der er meget interesse for trådløs opladning. Folk henvender sig til os og vil gerne snakke om det. Det er en ny teknologi, der skaber interesse, og hvor man ønsker at følge med i, hvordan det kommer til at gå,” siger Dennis Markart.

Forskellige løsninger til trådløs opladning har de senere år været fremvist på koncepter inden for premium-klasser – herunder Panasonic Avionics/Rockwell Collins i skikkelse af et såkaldt Waterfront-samarbejde.

Astronics forventer, at det første trådløse opladeprodukt kan introduceres hos et af de amerikanske flyselskaber, der er skrevet kontrakt med, til næste år.

Relaterede artikler:

Flyveforbud for mobiltelefon

USA vil forbyde mobilplapren på fly

EU tillader øget brug af elektronik på fly

USA vil forbyde mobilplapren på fly