Turismebranchen har verden over haft den største nedgang i antal rejsende og omsætning siden Anden Verdenskrig som følge af coronakrisen. Her arkivfoto fra 2019, hvor en helikopter med turister er fløjet fra Las Vegas til Grand Canyon. Foto: Henrik Baumgarten.

Tro på genrejsning efter fald i verdensturismen

Nye tal fra UNWTO, FN’s globale turismeorganisation, viser at mængden af internationale turister i årets første kvartal dykkede 83 procent. Men med flere færdigvaccinerede stiger optimismen.

Rejserestriktioner, lukkede landegrænser og andre restriktioner har gjort livet meget udfordrende for også turismebranchen verden over.

I årets første kvartal faldt antallet af internationale turister, der rejser mellem mindst to lande, på verdensplan med 83 procent, viser ny redegørelse fra de Forenede Nationers turismeorganisation, UNWTO. Men et tillidsindeks for genvækst viser stigende tro på, at turismen vil komme sig over de kommende år.

I hele sidste år var faldet i internationale turister på verdensplan samlet minus 73 procent.

Mellem januar og marts i år havde verdens rejsemål 180 millioner færre internationale turister sammenlignet med første kvartal sidste år. Størst var faldet i Asien, hvor coronavirussen begyndte i Kina, hvor nedgangen fra første kvartal i år var 94 procent under samme tid sidste år.

Europa havde den næststørste nedgang med et fald på 83 procent, droppet for rejsemålene i Afrika var 81, 78 procent for Mellemøsten og 71 procent på det amerikanske kontinent, viser tallene fra UNWTO.

Behov for flere færdigvaccinerede
UNWTO’s generalsekretær, Zurab Pololikashvili, siger i en pressemeddelelse:

“Der er heldigvis tegn på forbedringer i faldet af internationale turister som følge af stadig flere færdigvaccinerede verden over og at rejserestriktionerne fra de enkelte lande dermed lempes gradvist. Vaccinationerne er nøglen til at få genoprettet verdens turisme – samtidig skal det gøres billigere at blive testet mod coronavirus.”

I sin nyeste analyse oplyser UNWTO Panel of Tourism Experts at der er begyndende tegn på et stigende antal internationale turister under sommeren på den vestlige halvkugle. Stadig flere bliver færdigvaccineret og UNTWO peger også på, at omkring 1. juli træder EU’s coronapas i funktion. Hovedparten af EU-landene forventes at være klar med deres coronapas til 1. juli.

Eksperterne fra UNWTO forventer, at international turisme i år vil stige til 60 procent af sit niveau fra før udbruddet af coronakrisen i starten af sidste år. Men samlet vil verdens rejsemål først i 2024 værre tilbage på cirka samme niveau som i 2019. Det er blandt andet under forudsætning af, at der for eksempel ikke kommer nye lammende pandemier.

Relaterede artikler:

Disse 15 lande topper danske turisters ønskeliste

Danmark åbner for indrejse fra ikke-EU lande

UNWTO: Verdens turisme nede med 65 procent